پرش لینک ها

هفته های سی و هفتم تا چهلم بارداری

هفته سی و هفتم

هفته سی و هشتم

هفته سی و نهم

هفته چهلم

ماه دهم

هفته سی وهفتم بارداری

چقد زود گذشت، نه؟

جنین به سیستم گوارشی شما فشار وارد می کند، به همین دلیل ممکن است سوزش سردل داشته باشید. لکه بینی در هفته 37 بارداری موردی ندارد زیرا سرویکس حساس تر شده، رابطه جنسی هم باعث لکه بینی می شود. خونریزی ممکن است به دلیل مشکلات جفت باشد و باید سریعا به پزشک مراجعه شود. ترشحات واژن در این هفته به دلیل تغییرات و شروع آمادگی بدن برای زایمان بیشتر می شود.

استفاده از کرم مرطوب کننده و نوشیدن آب فراوان می تواند ترک خوردگی های بارداری را کمتر کند. انقباضات براکستون هیکس را هم مثل هفته های پیش تجربه می کنید، وقتی بشینید و یا دراز بکشید ممکن است که از بین برود.

علائم زایمان در هفته سی و هفتم

  • ترشحات زیاد که ممکن است خونی هم باشد. درواقع این ترشحات همان مخاطی است که در بارداری در جلوی سرویکس قرار دارد.
  • بعضی مادران قبل از شروع زایمان تهوع دارند. در هفته های آخر بارداری لازم است که درباره علائم شروع زایمان اطلاعات کاملی داشته باشید.
  • به دلیل تغییرات هورمونی ممکن است دچار اسهال شوید.

پاره شدن کیسه آب، انقباضات منظم، کمر درد و فشار به ستون فقرات مادر به دلیل پوزیشن های جنین. در صورت مشاهده هر یک از این موارد به پزشک مراجعه کنید. شناخت علائم زایمان زودرس باعث جلوگیری از عوارض و خطرات آن می شود.

در هفته سی و هفت بارداری جنین هنوز بارداری کامل را طی نکرده پس سعی به القا زایمان نکنید، زایمان سزارین هم در این هفته توصیه نمی شود، چون هنوز تا رشد کامل چند هفته وقت هست. یک دقیقه بیشتر هم در رحم ماندن فایده زیادی برای جنین دارد پس اولین از خودگذشتگی را برای کودکتان انجام بدهید.

جنین در هفته 37 بارداری اندازه خربزه است. حدود 2 کیلو و 700 تا 2 کیلو 900 وزن جنین در این هفته است و  قدی بین 48 تا 49 سانتیمتر باید داشته باشد.

جنین در حال تمرین تنفس، مکیدن و پلک زدن است. مکونیوم هم در حال تولید است (اولین مدفوع نوزاد). جنین در این هفته از بارداری ممکن است درون رحم لبخند بزند.

حواس جنین در حال رشد است و الان می تواند صدای شما را از صداهای اطرافیان تشخیص دهد و بعد از تولد با شنیدن صدای شما عکس العمل نشان دهد. حس بینایی او هم هر روز بهتر از قبل شده، نور در اطراف شکم را تشخیص می دهد و نسبت به نور با قرار دادن دست ها روی صورتش واکنش نشان می دهد. بند ناف شروع به انتقال آنتی بادی ها از بدن شما به جنین می کند. با ترشح آنتی بادی ها کودک شما می تواند با بیماری ها و آلودگی هایی که خارج از محیط رحم وجود دارد مبارزه کند.

معمولا جنین در هفته 26 بارداری به حالت سفالیک قرار می گیرد و اگر تا هفته 37 نچرخید بهتر است به پزشک مراجعه کنید. جنین بزرگتر از آنی است که بتواند لگد بزند، حرکات جنین در هفته 37 بیشتر چرخیدن و کش و قوس آمدن است. رحم کش می آید و نازک می شود تا نور بیشتری به جنین برسد.

“جنین رفته پایین یا نه؟” این سوالی است که در این روزها ممکن است بشنوید. در هفته های آخر بارداری جنین به پایین لگن می رود که نشانه نزدیک بودن زایمان است و شکمتان ممکن است پایین تر به نظر بیاید. وقتی جنین پایین رفت تنفستان بهتر می شود ولی جنین فشارش را به مثانه وارد می کند و همیشه باید دستشویی کنارتان باشد.

سونوگرافی در هفته سی و هفتم بستگی به بارداری شما و پزشکتان دارد. اگر فکر می کنید حرکت جنین کم شده بهتر است سونوگرافی انجام بدهید.

مسمومیت حاملگی در سه ماهه آخر بارداری شایع است و در صورت داشتن هر گونه علائمی مثل بالا رفتن فشار خون، ورم ناگهانی دست ها و پاها، افزایش وزن ناگهانی، وجود آلبومین در ادرار، دفع پروتئین در ادرار و تاری دید حتماً باید به پزشک مراجعه کنید. مسمومیت‌ بارداری از طریق فشار خون بالا و وجود پروتئین در ادرار و بعد از هفته بیستم بارداری تشخیص داده می شود و در بیشتر موارد بعد از هفته 37 بارداری شروع می شود، ولی در هر زمانی از نیمه دوم حاملگی، در زمان زایمان و یا حتی در 24 تا 48 ساعت اول بعد از زایمان نیز ممکن است دیده شود.

برخی از نکات هفته 37 بارداری عبارتند از:

  • نوشیدن آب را فراموش نکنید.
  • ورزش ملایم خیلی توصیه می شود. پیاده روی کنید و حرکات کششی انجام بدهید.
  • مواد غذایی خام نخورید.
  • کربوهیدرات را کم کنید و مواد غذایی سالم بخورید.
  • آهن را به مقدار کافی دریافت کنید.
  • حجم وعده های غذایی را کم و تعدادش را زیاد کنید.

  • اگر زایمانم بگذرد چه می شود؟ زایمان در هفته 37 بارداری امکان پذیره؟
  • می تونم در مرحله زایمان راه بروم؟
  • می تونم در مرحله زایمان غذا بخورم؟
  • کی منتظر پریود باشم؟
  • چقدر بعد از زایمان خونریزی دارم؟
  • کی می فهمم که اپیزیوتومی لازم دارم یا نه؟

هفته های آخر بارداری سراسر از هیجان برای شماست. در هفته سی و هفتم از بارداری بی خوابی های شبانه امان شما را بریده، که با تغذیه مناسب می توانید کمی از این بی خوابی ها را کم کنید. خوردن شام سنگین زمان خواب شما را دچار اختلال می کند. پس حجم غذای خودتان را کم کنید و یک شام سبک را به جای شام سنگین انتخاب کنید.

عصرها هم از میان وعده مناسبی مثل میوه ها و سالادها استفاده کنید. سعی کنید شام را در اول شب میل کنید تا زمان مناسب و کافی تا قبل از خواب (حدود 3 ساعت) داشته باشید. در روزهای انتهایی به موعد زایمان، توصیه می شود کربوهیدرات ها را در وعده های غذایی خود قرار بدهید، چون این گروه غذایی تا 70 درصد کالری مورد نیاز شما را تامین می کند. در وعده صبحانه از نان یا غلات، در وعده ناهار از ساندویچ و برای شام از پاستا، برنج یا سیب زمینی استفاده کنید.

ماه دهم

هفته سی و هشتم بارداری

در هفته ۳۸ بارداری ممکن است علائم زایمان را تجربه کنید پس بهتر است آن ها را بشناسید و به آن توجه کنید. پزشک ممکن است در این هفته سونوگرافی برای تعیین وضعیت جنین تجویز کند که احتمالا آخرین سونوگرافی شما هم هست. تغذیه در این هفته مهم است پس باید حواستان به رژیم غذایی باشد.

اگر در هفته ۳۸ بارداری احساس تیر کشیدن در پا و واژن داشتید نترسید. جنین در این هفته احتمالا در پایین لگن قرار دارد و ممکن است روی اعصاب لگد بزند. (این احساس مشابه خوردن آرنج به لبه میز است) در این هفته مراقب نشانه های زایمان باشید.

انقباضات براکستون هیکس را در این هفته تجربه می کنید. ممکن است ترشح غلیظ واژن داشته باشید که همان مخاطی است که دهانه رحم را می پوشاند و چون سرویکس در حال باز شدن است این مخاط خارج می شود. خارش شکم دارید پس شکمتان را مرطوب نگه دارید و آب زیاد بخورید. ممکن است علائمی مثل گرگرفتگی، افزایش فشار شکم، نفخ و کمر درد در هفته 38 بارداری را داشته باشید. خواب در این هفته برایتان خیلی سخت تر است که یک دلیل آن شاید نگرانی باشد که در این هفته طبیعی است، بهتر است خودتان را سرگرم کنید، با همسرتان وقت بگذرانید و از زمانتان لذت ببرید. رابطه جنسی در هفته 38 بارداری ممکن است کمی سخت باشد مگر این که بهترین پوزیشن در بارداری را پیدا کنید. رابطه جنسی باعث کاهش استرس می شود.

پاره شدن کیسه آب جنین که نشانه آن ترشحات آبکی از واژن است. انقباضات رحم که باعث باز شدن دهانه رحم می شود. پوزیشن های جنین هم باعث فشار به ستون فقرات مادر می شود در نتیجه کمر درد را به همراه دارد. در صورت داشتن مشکلاتی مثل پره اکلامپسی، دیابت بارداری، عفونت ادراری و یا مشکلات جفت ممکن است پزشک القای زایمان انجام بدهد اما در غیر این صورت القا زایمان توصیه نمی شود چون جنین هنوز فرصت رشد در رحم را دارد. سزارین در هفته سی و هشتم بارداری هم توصیه نمی شود.

جنین در هفته سی و هشت بارداری اندازه یک هندوانه است. حدود 3 کیلو و 200 وزن جنین در این هفته است و قدی بین 49.5 تا 50.8 باید داشته باشد.

جنین ممکن است کمی مو درآورده باشد. ورنیکس کم کم از بین می رود. رشد مغز، ریه و کبد ادامه دارد به همین دلیل بهتر است تا آخر بارداری صبر کنید و در این هفته القا زایمان و سزارین انجام ندهید. لانگو از بین رفته و یا به مقدار کم باقی مانده است. مکونیوم در حال تولید است. ( مکونیوم شامل هرچیز کوچیکی است که جنین ممکن است در مایع آمنیوتیک خورده باشد. )

پزشک پوزیشن جنین را چک می کند و مقدار باز شدن سرویکس را بررسی می کند. ممکن است سونوگرافی هم انجام بدهد و جنین بریچ باشد برای همین اقدام به چرخش جنین کند. بهتر است انواع وضعیت های قرارگیری جنین در رحم مادر را بشناسید. اگر بارداریتان بی خطر باشد احتمالا سونوگرافی آخر شما باشد. پزشک در هفته 38 بارداری فشار خونتان را اندازه می گیرد و آزمایش ادرار برای احتمال وجود پروتیئن تجویز می کند تا پره اکلامپسی تشخیص داده شود. (پروتئین در ادرار از نشانه های پره اکلامپسی است)

از خوردن وعده های سنگین غذایی، بویژه در سه ماهه آخر بارداری خودداری کنید.

 اگر فاصله بین وعده های غذایی را طولانی کنید، دچار سرگیجه شده و بر اثر کاهش قند خون یا هیپوگلیسمی احساس ضعف به شما دست می دهد زیرا جنین بطور مرتب از خون شما گلوکز بیرون می کشد. همیشه مقدار زیادی میوه تازه را در برنامه غذایی خود قرار بدهید و در میان وعده ها از آن ها استفاده کنید. میوه های خشک و آجیل مغز را هم بصورت روزانه استفاده کنید.

اگر شما دچار اختلال خواب شده اید، ممکن است دلیل آن استفاده از غذاهای تند باشد پس بهتر است از خوردن آنها خوداری کنید. پیاز، فلفل، فلفل قرمز یا دیگر غذاهای تند می‌تواند باعث سوزش معده و سوءهاضمه در شما شود. اگر علاقه زیادی به غذاهای تند دارید طوری که نمی‌توانید آنها را از رژیم غذایی خود حذف کنید، سعی کنید مصرف این مواد را در شام و اسنک های عصرانه محدود و به جای آن در صبحانه و ناهار میل کنید.

یکی از توصیه های مهم به زنان در هفته سی و هشتم بارداری, مصرف آب به میزان کافی است. به این دلیل که سر جنین در این هفته در نزدیکی لگن قرار می گیرد و این مسئله موجب تکرر ادرار در شما می شود و باعث می شود بدن شما مایعات زیادی را از دست بدهد.

ماه دهم

هفته سی و نهم بارداری

هفته ۳۹ بارداری را احتمالا با انتظار برای تمام شدن بارداری می گذرانید. می دانم بی صبر شدید اما دیگر زمان زیادی تا زایمان نمانده. در این هفته جنین چه کارهایی انجام می دهد؟ علائم زایمان را چطوری بفهمیم؟ همه چیز درباره هفته ۳۹ بارداری را بخوانید:

رشد جنین کامل شده و شما در این هفته احتمالا خسته شده اید و می خواهید هرچه زودتر بارداری تمام شود. ممکن است بی صبری مادران در هفته آخر یک نوع آمادگی ذهنی برای زایمان باشد. یادتان می آید چقدر از زایمان می ترسیدید؟ الان هرطوری شده می خواهید تمام شود و دیگر باردار نباشید.

انقباضات براکستون هیکس را هم مثل هفته های دیگر تجربه می کنید. بهتر است که فرق آن را با انقباضات شروع درد زایمان بدانید. به دلیل وزن جنین در این هفته فشار به ناحیه لگنی ایجاد می شود. پا و واژن ممکن است تیر بکشد، چون جنین به ناحیه پایین لگن آمده و ممکن است به اعصاب بخورد ( احساسی مانند خوردن آرنج به میز ) . ترشحات خونی و غلیظ خواهی داشت، در طول بارداری مخاطی سرویکس را می پوشاند که در این هفته ممکن است با ترشحات واژن خارج شود که یکی از نشانه های نزدیکی زایمان است. اسکات انجام بدهید، چون باعث باز شدن سرویکس و شروع مرحله زایمان می شود.

رابطه جنسی در هفته 39 بارداری مشکلی ندارد و اگر پزشک اجازه رابطه جنسی را به شما داد توصیه می شود که از کاندوم استفاده کنید تا از انتقال عفونت و باکتری ها جلوگیری شود. بهتر است درباره نزدیکی در ماه نهم بارداری اطلاعات لازم را داشته باشید.

  • پاره شدن کیسه آب که منجر به ترشحات آبکی می شود. لازم است درباره اقدامات بعد از پارگی کیسه آب جنین و عوارض آن اطلاعات کافی داشته باشید.
  • انقباضات منظم باعث باز شدن سرویکس می شود. اگر بارداری اولتان باشد ممکن است که چند ساعت قبل از شروع فاز فعال، انقباضات شروع شود.
  • پوزیشن های جنین به ستون فقرات مادر فشار وارد می کند و باعث کمر درد می شود.

پیاده روی در هفته 39 بارداری برای القا زایمان توصیه می شود زیرا ممکن است جاذبه باعث هل دادن جنین به پایین و باز شدن دهانه رحم شود. رابطه جنسی هم می تواند به شروع زایمان کمک کند. ممکن است پزشک به دلیل مشکلاتی مثل پره اکلامپسی، مشکلات جفت، دیابت بارداری و مشکلات قلب با روش های پزشکی القا زایمان انجام دهد.

جنین در هفته سی و نهم بارداری اندازه کدو حلوایی است. وزن جنین در این هفته حدود 3 کیلو و 528 گرم و قد او هم 51.7 سانتی متر است.

جنین در هفته سی و نه بارداری قابلیت ساختن سلول های پوستی جدید را دارد. جنین در سه هفته پایانی در حال ذخیره کردن چربی در زیر پوست خودش است و بطور مرتب وزن اضافه می کند. اگر جنین در هفته سی و نهم متولد شود، ظاهری گرد و تپل خواهد داشت.

در این هفته، عضلات گردن جنین قوی شده و به راحتی می تواند سرش را از روی قفسه سینه بلند کند. اما بعد از تولد مایع آمنیوتیکی اطراف جنین نیست تا با کمک شناور شدن در آن بتواند سر خودش را بالا نگاه دارد، هنگامی که نوزادتان را در آغوش می گیرید، باید از سر و گردن فرزندتان محافظت کنید. فرزندتان از هفته 10 بارداری در حال تمرین عمل تنفس بوده، تنفس جنین ریتمی منظم با 40 نفس در دقیقه است. چشم های جنین هنگام تولد تقریباً به اندازه چشمان او در زمان بزرگسالی است. اگرچه چشم ها و عدسی آنها تا زمان بلوغ کمی رشد می کنند، اما اندازه چشم هنگام تولد سه چهارم اندازه نهایی آن است.

مراجعه بیشتر به پزشک یا ماما در هفته های آخر بارداری بسیار مهم است، چون با معاینه ها و بررسی علائم مادر، پزشک می تواند زمان تقریبی تولد کودک شما را مشخص کند. در هفته 39 بارداری معاینه شکم برای بررسی وضعیت رشد و نحوه قرار گرفتن جنین در رحم و معاینه داخلی برای مشاهده تغییرات رحم و تعیین زمان زایمان از طرف پزشک صورت می گیرد.

  • ماده غذایی مختلف مانند حبوبات، لبنیات، میوه‌ها و سبزیجات و… مصرف کنید.
  • 1000میلی گرم کلسیم در روز مصرف کنید.
  • تقریبا 13 فنجان آب و نوشیدنی‌ در طول روز بنوشید.

ماه دهم

هفته چهلم بارداری

خوشحال باشید که می توانید به زودی فرزندتان را در آغوش بگیرید. بالاخره این دوران هر چند سخت را پشت سر گذاشته اید و خودتان را برای زایمان آماده کرده اید. در هفته ۴۰ بارداری رشد مغز جنین هنوز ادامه دارد. برای همین یک روز هم در این هفته برای رشد جنین اهمیت داره و توصیه می شود اگر ضرورتی به انجام زایمان زودهنگام (سزارین) ندارید تا زمانی که خود جنین اعلام آمادگی نکرده صبر کنید.

انتظارها به پایان خودش نزدیک شده و شما هفته چهلم از بارداری را پشت سر می گذارید. کمتر از چند روز باقی مانده تا فرزندتان را در آغوش بگیرید. هفته ۴۰ بارداری می تواند از نظر روحی هفته سختی برایتان باشد چون دائم به این فکر می کنید که کی قرار است زایمان کنید. سعی کنید استرس نداشته باشید و استراحت کنید. کودک شما هر زمان که وقتش برسد علائم آمدگی خروجش را نشان می دهد.

گرفتگی پا، مشکل خواب و خستگی را خواهی داشت. چون جنین فشار زیادی را روی مثانه وارد می کند ممکن است تکرر ادرار داشته باشید. افزایش ترشحات واژن و انقباضات براکستون هیکس را هم در هفته 40 بارداری دارید.

پیاده روی طولانی بکنید تا زایمانتان زودتر شروع شود. بهتر است از روغن و یا مواد گیاهی برای القای زایمان استفاده نکنید، این کاراصلا توصیه نمی شود. تحریک نوک سینه هم می تواند باعث القا زایمان شود ولی بهتر است انجام ندهید چون باعث انقباضات شدیدی می شود که سلامت جنین را به خطر می اندازد. پزشک ممکن است به روش های پزشکی القا زایمان انجام بدهد. سوال خیلی از مادران این است که هفته 40 بارداری هستم و هیچ دردی ندارم. در این مورد باید با پزشکتان مشورت کنید. بارداری می تواند تا هفته 42 ادامه داشته باشد، اما باید از سلامت جنین مطمئن شوید.

جنین در هفته 40 بارداری تقریبا اندازه هندوانه یا کدوی تنبل است. وزن جنین حدود 3 کیلو و 619 گرم و قد او هم 52.2 سانتی متر می باشد.

از دیگر تغییرات کودک رشد ناخن ها و موهایش است. در واقع علاوه بر اینکه در هفته چهلم بارداری جنین بزرگ تر می شود، همچنان رشد ناخن و موهای او ادامه دارد. در هفته چهلم بارداری، پوست جنین کاملا نرم و صاف شده و بدن جنین چربی را کاملا جذب کرده و تپل به نظر می‌رسد. پس از تولد بدن نوزاد آغشته به خون، مایع آمنیوتیک، لانگو (همان موهای ظریف) و ورنیکس ( ماده چسبناکی که در دوران جنین روی پوست جنین برای حفاظت از او تشکیل شده است) خواهد بود. همه استخوان های جنین به جز استخوان جمجمه رشد کرده تا جنین بهتر از کانال زایمان رد شود.

اگر حجم مايع آمنيوتيک خيلی كم باشد پزشک هرچه سريعتر اينداكشن زايمان (القا زایمان) تجویز می کند. همچنین دهانه رحم هم توسط پزشک بررسی می شود، این بررسی شامل میزان نرم بودن و نازک شدن دهانه رحم است که نشانه ای از زمان زایمان است.

تست BPP برای بررسی دقیق وضعیت کودک شما در هفته 40 بارداری انجام می شود. این تست با انجام سونوگرافی و مشاهده حرکات جنین در رحم، میزان تنفس، میزان کشیده شدن عضلات و همچنین حجم مایع آمنیوتیک اطراف جنین که وضعیت جفت را نشان می دهد صورت می گیرد.

در هفته چهلم بارداری خوردن مواد غذایی که دارای ویتامین D هستند، توصیه می شود چون باعث استحکام استخوان های بدن شما و کودکتان می شود. خوردن سه لیوان شیر در روز علاوه بر انتقال مواد مغذی و آنتی بادی های مهم به بدن کودکتان برای بدن شما هم مهم است و باعث ترشح هورمون هایی می شود که خونریزی رحم را کاهش می دهد.