پرش لینک ها

هفته های سیزدهم تا شانزدهم رشد نوزاد

هفته سیزدهم

هفته چهاردهم

هفته پانزدهم

هفته شانزدهم

رشد نوزاد شما

هفته سیزدهم رشد نوزاد و شیرخوار

نوزاد در هفته سیزدهم رشد، در آغاز ۴ ماهگی قرار داره و تمام صدای های زبان مادری رو می فهمه. سیستم گوارشی نوزاد در هفته سیزده رشد کمی بهبود پیدا کرده و کم کم می تونید غذای جامد به نوزاد بدهید. قبل از دادن هر گونه مواد غذایی به جز شیر در هفته ۱۳ رشد نوزاد، باید با پزشک مشورت داشته باشید.

نوزاد در هفته سیزدهم رشد شیرخوار، در آغاز ۴ ماهگی قرار داره و تمام صدای های زبان مادری رو می فهمه. نوزاد در چهار ماهگی تا شش ماهگی شروع به تقلید صداها می کنه. نوزاد در هفته ۱۳ رشد، نوزاد صدای مامان و بابا رو می شناسه.

برای بهتر شدن مهارت حرف زدن در نوزاد جلوی او آینه ای قرار بدین و با او حرف بزنید. نوزاد سعی می کنه حرف های شمارو تکرار کنه.

شما به عنوان مادر همیشه باید نوزاد رو تشویق کنید تا اعتماد به نفس بیشتری پیدا کنه و سعی کنه در گفتن حرف ها دقت بیشتری داشته باشه. تشویق شما باعث حس دلگرمی در نوزاد شده و میشه گفت این کار شما برای نوزاد یک بازی سرگرم کننده است.

اگر تصمیم دارید مثل قبل از دوران بارداری وزن مناسب تری داشته باشید، باید کم کم ورزش کردن رو شروع کنید. مفصل های شما از بارداری ضعیف تر شدند و باید فشار کمتری به خودتون وارد کنید. سعی کنید ورزش رو با تمرین های سبک شروع کنید.

اگر هنوز شیرده هستید بهتره بدونید ورزش کردن در حجم شیر شما تغییری ایجاد نمی کنه. اما بهتره قبل از ورزش شیر خود را بدوشید و از سوتین مناسبی استفاده کنید.

ورزش بعد زایمان در کنار نوزاد هم می تونه از استرس شما بدلیل نبودن در کنار فرزند، کم کنه. پس با فرزند خود پیاده روی کنید. می تونید دوچرخه سواری کنید و حتی نوزاد رو با خودتون به باشگاه ببرید. اگر هم در منزل هستید، وقتی نوزاد خوابه از فرصت استفاده و ورزش کنید.

در آغاز چهار تا شش ماهگی نوزاد از شیر مادر یا شیر خشک مواد غذایی مورد نیاز بدنش رو دریافت می کنه. سیستم گوارشی نوزاد در هفته سیزده رشد کمی بهبود پیدا کرده و کم کم می تونید غذای جامد هم به نوزاد بدهید.

تغذیه با غذای جامد ممکنه باعث ایجاد واکنش های آلرژی در نوزاد بشه و هرچه دیرتر اقدام به این کار کنید بهتره. البته قبل از دادن هر گونه مواد غذایی به جز شیر در هفته 13 رشد نوزاد، باید با پزشک مشورت داشته باشید.

حس لامسه در هفته 13 رشد نوزاد قوی تر شده و وقتی شخصی اندام نوزاد رو لمس می کنه، نوزاد قادره که لمس رو احساس کنه. شما با لمس نوزاد، باعث ایجاد دلبستگی بین خود و کودکتان شدید. حتی هنگامی که نوزاد ناراحت بوده با لمس شما آرام شده. این مرحله یکی از مهم ترین مراحل رشد نوزاد شماست.

 حس لامسه را در نوزاد می توان با روشهایی تقویت کرد:

  • استفاده از کتاب هایی که برجسته هستند، در بعضی از این كتاب ها پوست یا پوشش روی پوست حیوانات مختلف شبیه سازی شده یا اشیائی از قبیل آینه، كاغذ سمباده و … در آنها گذاشته شده.
  • لمس دستان نوزاد با پارچه هایی مثل حریر، خز، پشم و یا حتی حوله.

نوزاد در هفته سیزده رشد ممکنه هر چیزی رو در دهانش بگذاره. پس باید بیشتر مراقب نوزاد باشید و با اشیائی که برای کودک خطر آفرینه، تنهاش نگذارید.

زمانی که باکتری یا ویروس و مایع پشت گوش داخلی نوزاد گیر کرده باشه نوزاد دچار عفونت گوش میشه. درد، تورم و تب از علائم عفونت گوش هستند. عفونت گوش تا قبل از یک سالگی در بیشتر نوزادان اتفاق میوفته.

علائم عفونت گوش نوزاد:

  • بی اشتهایی نوزاد: عفونت گوش باعث درد در هنگام جویدن یا خوردن شیر می شه.
  • کشیدن مداوم گوش: یکی دیگر از علائمی است که نوزاد نشان می ده احساس درد داره.
  • تب بالا:  تب بین صد تا صد و چهار درجه فارنهایت.
  • تغییر ناگهانی در حال روحی و بهانه گیری نوزاد: هنگامی که نوزاد سرما خورده، فشار وارده بر گوش باعث ایجاد درد در نوزاد می شه. این حالت هنگامی که نوزاد دراز کشیده بیشتر خودش رو نشون میده.
  • ترشحات گوش:  ترشحات زرد، سفید، یا خونی گوش.
  • اسهال: عفونت گوش بوسیله ویروسی ایجاد می شه که باعث میشه روی سیستم گوارشی نوزاد تاثیر بذاره.

درمان عفونت گوش نوزاد:

عفونت گوش خود به خود از بین می ره. اما پزشک ممکنه قرص ها آنتی بیوتیک برای جلوگیری از بدتر شدن عفونت تجویز کنه. معمولا پزشک استامینوفن کودکان هم تجویز می کنه تا درد و تب نوزاد کاهش پیدا کنه و این دارو معمولا پس از دو روز اثر می کنه.

رشد نوزاد شما

هفته ی چهاردهم رشد نوزاد و شیرخوار

واکسن سه گانه یا ثلاث (دیفتری، کزاز، سیاه سرفه) در هفته چهاردهم رشد شیرخوار به نوزاد تزریق میشه. در هفته چهارده رشد تا ۶ ماهگی نوزاد به دست های خودش بیشتر نگاه می کنه و می فهمه که با دست هاش میتونه کارهای زیادی انجام بده. در هفته چهاردهم رشد، نوزاد، کم کم قابلیت تشخیص رنگ هارو داره.

در هفته چهاردهم رشد نوزاد، کم کم قابلیت تشخیص رنگ هارو داره. در چهارماهگی نوزاد رنگ های اصلی روشن مثل آبی و قرمز رو بیشتر دوست داره. نوزاد در هفته ۱۴ رشد بیشتر و با دقت به اطراف خودش نگاه می کنه.

صدای موسیقی و لالایی شما همیشه برای نوزاد دوست داشتنی هستند. این صداها باعث آرامش نوزاد میشه، پس هنوز هم برای نوزاد موزیک های آرام بگذارید و برایش لالایی بگویید.

در هفته چهارده رشد، نوزاد با دیدن نوزاد دیگری خوشحالی خودش رو با صداهای کودکانه نشون میده. اگر در این هفته شما آینه ای مقابل نوزاد قرار بدین با اینکه هنوز ممکنه متوجه نشه که تصویر خودش در آینه است، با دیدن چهره خودش ابراز خوشحالی میکنه.

در هفته 14 رشد نوزاد اگر هنوز به نوزاد شیر مادر را می دهید باید بیشتر مواظب خودتان باشید. سلامتی شما نسبت مستقیم با رشد نوزاد داره و بهتره با یک نوع بیماری به نام برفک نوک پستان آشنا شوید.

برفک یک نوع بیماری قارچی است و در نوک پستان مادر یا در دهان نوزاد به وجود میاد. زمانی که نوزاد شیر می خوره، دهان نوزاد محل مناسبی برای رشد برفک است.

برفک پستان معمولا زمانی ایجاد میشه، که مادر دچار عفونت پستان شده و برای درمان آن از آنتی بیوتیک استفاده می شه. عفونت نوک پستان باعث زخم شدن نوک پستان و خارش و همینطور هاله دور پستان هم کم رنگ تر می شه. بهتره با دیدن هر کدام از این نشانه ها به پزشک مراجعه کنید.

پزشک برای شما کرم نیستاتین تجویز می کنه که دوره مصرف آن دو هفته است و در طول روز چهار بار بعد از شیر دادن باید روی پستان مالیده شود.

قبل از شیر دادن به نوزاد حتما پستان را شسته و خشک کنید. برای اینکه به این بیماری مبتلا نشوید باید روزانه سوتین خود را عوض کنید و با آب داغ و صابون بشوئید. پستانک و سر شیشه نوزاد رو روزانه 20 دقیقه بجوشانید و بصورت هفتگی آن را عوض کنید.

بازی با نوزاد در هفته چهاردهم رشد بسیار مهمه. بازی با نوزاد باعث به وجود اومدن مهارت هایی میشه که نوزاد در بدو یادگیری نیاز داره تا در آینده مشکلی نداشته باشه.

نوزاد در هفته 14 رشد، علاقه بسیاری داره که به صورت های مهربان لبخند بزنه و بیش از هرچیزی به اسباب بازی های رنگی علاقه نشون میده. مهارت دیدن در نوزاد رو با اسباب بازی های رنگی شروع کنید. اسباب بازی هارو یکی یکی در مقابل نوزاد عقب و جلو ببرید تا توجه نوزاد به اسباب بازی جلب بشه و با چشم ها آنها رو دنبال کنه.

در هفته چهارده رشد تا 6 ماهگی نوزاد به دست های خودش بیشتر نگاه می کنه و می فهمه که با دست هاش میتونه کارهای زیادی انجام بده. دست های نوزاد رو در دستتان بگیرید و آرام مقابل صورتش بیاورید و بعد آنها را به هم بزنید، همین طور که دارید دست می زنید، شعر هم برایش بخوانید. مطمئن باشید این بازی برای نوزاد بسیار جذابه.

در هفته 14 رشد نوزاد، واکسن سه گانه یا ثلاث (دیفتری، کزاز، سیاه سرفه) به نوزاد زده میشه. دیفتری، کزاز و سیاه سرفه بیماری های خطرناکی هستند که می توانند موجب مرگ یا عوارض شدید برای نوزاددا بشوند.

قطره فلج اطفال خوراکی هم در چهار ماهگی به نوزاد خورانده میشه. فلج اطفال یک بیماری حاد ویروسیه که باعث فلج دائمی گروهی از عضلات بدن میشه.

اگر نوزاد سرما خورده و تب کمی داره، زدن واکسن مشکلی ایجاد نمی کنه. اما در صورت داشتن هر کدام از علائم زیر قبل از زدن واکسن با پزشک مشورت کنید.

  • داشتن تب بالا
  • اختلال، نقص سیستم ایمنی بدن نوزاد
  • صرع
  • تشنج بدون تب
  • داشتن حساسیت نسبت به واکسن قبلی، مثل تب 40 درجه یا بالاتر، گریه مداوم یا بیهوشی
  • دریافت استروئید خوراکی با دوز بالا در سه ماه گذشته

رشد نوزاد شما

هفته ی پانزدهم رشد نوزاد و شیرخوار

در هفته پانزده رشد، نوزاد رو با اسمش صدا بزنید. نوزاد صدای اسمش رو تشخیص میده. یکی از کارهایی که نوزاد در هفته پانزدهم رشد ممکنه انجام بده غلت زدن در هنگام خوابه. در هفته ۱۵ رشد نوزاد ممکنه قبل از شیر خوردن شروع به مکیدن انگشت خودش کنه.

نوزاد در هفته پانزدهم رشد شیرخوار ذهن بسیار فعالی داره و اگر چه هر روز اتفاقاتی که براش میوفته رو نمی تونه به خاطر بسپاره ولی حافظه نوزاد طوری است، که نزدیکان و شما و همسرتان رو به یاد میاره و حتی اتاق خودش رو می تونه شناسایی کنه.

در هفته پانزده رشد، نوزاد رو با اسمش صدا بزنید. نوزاد صدای اسمش رو تشخیص میده. اسم اطرافیان و حتی خودتون رو با نوزاد تمرین کنید. این یکی از راههایی است که باعث تقویت حافظه نوزاد میشه.

با کودکتان صحبت کنید. بعد از گفتن هر جمله مکث کنید تا واکنش نوزاد رو ببینید، با اینکه نوزاد نمی تونه صحبت کنه، ولی سرانجام یاد می گیره که جمله های شمارو جواب بده. نوزاد کلمات و جمله ها رو به خاطر می سپاره و با هر بار تکرار شما نوزاد کم کم صداهایی رو ایجاد میکنه. این کار باعث مهارت نوزاد در حرف زدن میشه.

در هفته 15 رشد، نوزاد می تونه صداهایی رو ایجاد کنه، این صداها راه ارتباطی بین شما و نوزاده. علاقه نوزاد و نگاه کردن به محیط اطراف بیشتر شده و با کنجکاوی به اطراف نگاه می کنه. نوزاد با لبخند یک شخص یا نوزاد دیگه ای هیجان داره و به واکنش افراد با لبخند پاسخ میده.

در هفته 15 رشد نوزاد ممکنه قبل از شیر خوردن شروع به مکیدن انگشت خودش کنه. نوزاد با این کار نشون میده که گرسنه است. اما اگر بلافاصله بعد از شیر خوردن یا بین وعده های شیر خوردن این کارو شروع کنه، باید وسیله ای مثل پستانک رو در اختیار نوزاد قرار بدین.

مکیدن انگشت در برخی نوزادان قبل از سه ماهگی شروع میشه. اما بیشتر نوزادان از سن چهار تا شش ماهگی به دلیل دندان درآوردن، ممکنه دست یا انگشت خود را بمکند.

اگر نوزاد از ابتدای تولد انگشت های خودش رو نمی مکه، بهترین راه برای جلوگیری از انگشت مکیدن نوزاد استفاده از پستانک در سه ماهه اول پس از تولد است.

یکی از کارهایی که نوزاد در هفته پانزده رشد ممکنه انجام بده غلت زدن در هنگام خوابه. بیشتر نوزادان بین 4 تا 6 ماهگی یاد می گیرند که از شکم به پشت غلت بزنند.

ممکنه در طول شب و هنگام خوابیدن، نوزاد غلت بزنه و در همان حالت باقی بمونه و توانایی برگشتن نداشته باشه. در این لحظات باید در کنار نوزاد باشید و اگر شروع به نق زدن کرد، نوزاد رو به پشت برگردونید. کم کم این کارو خود نوزاد یاد می گیره. اما نکته ای هم که مهمه، وقتی نوزاد به شکم خوابیده، احتمال سندرم مرگ ناگهانی نوزاد یا SIDS افزایش پیدا می کنه. البته نوزاد شما در هفته 15 رشد قرار داره و ممکنه در نوزادان کمتر از 4 ماه هم این اتفاق بیوفته.

نوزاد رو به غلت زدن تشویق کنید. چند تا بالشت کوچک روی کاناپه و چند بالشت دیگر پشت نوزاد قرار بدین. نوزاد رو در حالت نشسته و صاف بگذارید. این کار باعث قوی شدن ماهیچه های گردن و شکمش نوزاد شده و میتونه در کنترل سر بهش کمک کنه.

برفک در محیطی گرم و قندی، مثل دهان نوزاد شروع به رشد می کنه. اگه لکه ای سفیدی روی لب، گونه و یا زبان نوزاد دیدین، نشانه ای از برفک دهان در نوزاد است.

در این مواقع نوزاد رو نزد پزشک ببرید. پزشک به احتمال زیاد یک داروی ضد قارچ برای نوزاد تجویز می کنه. اگه شیر خودتان را به نوزاد می‌دهید، هر دوی شما باید تحت درمان باشید، تا این بیماری را دوباره به همدیگر انتقال ندهید.

در طول درمان که حدود 2 هفته است، شما باید دست های خود را به صورت مرتب بشورید و اسباب بازی ها و پستانک نوزاد با آب جوش باید پاستوریزه شوند.

رشد نوزاد شما

هفته ی شانزدهم رشد نوزاد و شیرخوار

نوزاد در هفته شانزده رشد شیرخوار، کارهای بیشتری با دستانش انجام می ده. دستان نوزاد با هم کار می کنند تا یک اسباب بازی را حرکت و یا جغجغه را تکان بدهند. نوزاد در هفته ۱۶ رشد، خواب کاملی داره و خیلی کمتر و یا بدون اینکه در طول شب از خواب بیدار بشه حدود هفت تا هشت ساعت بی وقفه میخوابه. در هفته شانزدهم رشد، نوزاد در پایان ۴ ماهگی قرار داره. نوزاد با لبخند زدن، خندیدن و صدا در آوردن با اطرافیان و محیط ارتباط برقرار می کنه.

در هفته شانزدهم رشد نوزاد در پایان ۴ ماهگی قرار داره. نوزاد با لبخند زدن، خندیدن و صدا در آوردن با اطرافیان و محیط ارتباط برقرار می کنه.

نوزاد چهار ماهه شما در حال رشده و سطح هوشیاری اش نسبت به هفته های قبل رشد نوزاد بیشتر شده. توپی را در دامنهٔ دید نوزاد، بیاندازید و نگاه کنید که نوزاد چگونه با چشمانش آن را دنبال می کند.

در چهار ماهگی, وزن نوزاد شما احتمالا دو برابر موقع تولد شده. اگر هنوز افزایش وزن چشمگیری در نوزاد دیده نمیشه بهتره به پزشک متخصص مراجعه کنید.

نوزاد در هفته ۱۶ رشد، کارهای بیشتری با دستانش انجام می ده. دستان نوزاد با هم کار می کنند تا یک اسباب بازی را حرکت و یا جغجغه را تکان بدهند. موهای شما، اشیاء رنگی و درخشان و حتی گوشواره یا گردنبند شما رو هم ممکنه بکشه و نسبت به آن علاقه داشته باشه. هر چیزی که نوزاد توانایی بلند کردن آن را داشته باشه، باید احتمال بدین که ممکنه در دهان خودش بگذاره. نوزاد در حال کشف محیط اطرافشه.

سر نوزاد در هفته شانزده رشد، باید به ثبات لازم رسیده باشه و کنترل نگه داشتن سر رو داشته باشه. در حالت نشستن هم توانایی داره که سر و سینه خودش رو موقع دراز کشیدن روی شکم بالا نگه داره. همینطور نوزاد توانایی داره که با پای خود ضربه بزنه و فشار وارد کنه. همینطور نوزاد، میدونه چطور از حالت دمر به طاقباز غلت بزنه.

نوزاد در هفته 16 رشد خواب کاملی داره و خیلی کمتر و یا بدون اینکه در طول شب از خواب بیدار بشه حدود هفت تا هشت ساعت بی وفقه بخوابه.

همینطور 2 چرت روزانه هم در طول روز بعد از شیر خوردن داره، نوزاد شما در هفته شانزدهم رشد، باید در کل ۱۴ تا ۱۶ ساعت در روز میخوابه.

بهتره تغذیه نوزاد تا شش ماهگی فقط شیر مادر و یا شیر خشک باشه و از دادن غذای جامد خودداری کنید. اما بسته به اندازه نوزاد، دکتر ممکنه موافقت کنه که در چهار ماهگی غذاهای جامد را شروع کنید. قبل از شروع اولین غذای جامد، مطمئن بشین که نوزاد توانایی کنترل سر و گردن خودش رو داره و با ساپورت صاف بشینه.

اولین غذای نوزاد باید غلات برنج غنی شده با آهن در ترکیب با شیر مادر یا شیر خشک باشه. البته ممکنه نوزاد نسبت به آن واکنش نشون بده. بعضی از نوزادان در هفته 16 رشد هم ممکنه هنوز رفلکس زبانی قوی داشته باشند. اگر قاشق غذا را در دهان نوزاد قرار داده و نوزاد آن را به بیرون هل بده, ممکنه لازم باشه یکی دو هفته صبر کنید و بعد دوباره غذاهای جامد را امتحان کنید.

بعضی از نوزادان، از هفته 16 رشد، شروع به درآوردن دندان می‌کنند، اما اگر نوزاد هنوز دندان درنیاورده، اشکالی نداره. ممکنه نوزاد هر چیزی رو بجود یا آبریزش از دهان داشته باشد. این علایم، نشان‌دهنده درآوردن دندان هستند.

ممکنه درآوردن دندان بسیار طولانی بشه و آبریزش نوزاد ماهها طول بکشه و رویش دندان‌ها شروع نشه، همینطور ممکنه فقط چند روز پس از علائم درآوردن دندان، نوزاد صاحب دندان جدید بشه و یا حتی در بعضی شیرخواران، بدون علائم قبلی رویش دندان اتفاق میوفته.

در هفته چهارم نوزاد قادر به تشخیص چهره های آشنا است. اگر که یک آینه روبروی صورت نوزاد قرار بدین و شکلک های خنده داری از خود درآورید، نوزاد سعی می کنه تا خودش را تشخیص بده. حافظه نوزاد هنوز کامل نشده و در حال رشده، ممکنه نوزاد شما رو تشخیص نده. با کودک خود صحبت کنید و در این حال نوزاد روی صورت شما متمرکز میشه و سعی می کنه، تا حرکت های شما رو کپی کنه و به زودی ادای شما رو در میاره.

خواب نوزاد یکماهه بین 16 تا 18 ساعت در شبانه روزه و برای بهتر خوابیدن نوزاد باید سعی کنید ساعت خواب را تنظیم کنید. مثلا در طول روز بیشتر با او بازی کنید و در شب ها محیط خانه را آرام نگه دارید تا خواب نوزاد کم کم تنظیم بشه. خواب بیشتر نوزادان سبک است و با کوچک ترین صدا از خواب بیدار می شوند که البته جای نگرانی نداره و در طول روند رشد نوزاد، کم کم خواب سنگین جایگزین خواب سبک می شه.

در یکماهگی نوزاد، شما هم باید به پزشک مراجعه کنید و وضعیت بدن شما مورد بررسی قرار بگیره. مواردی که در اولین چک آپ بررسی میشه، استرس های ناشی از بارداری و درد زایمان از نظر روحی و فیزیکی است. پزشک زخم های واژن و دهانه رحم رو بررسی می کنه و اگر دهانه رحم مشکلی نداشته باشه آزمایش Pap انجام میشه. در صورتی که مادر زایمان سزارین انجام داده، محل بخیه و همچنین بررسی علائم عفونت در محل هایی که احساس درد دارید مورد معاینه قرار می گیره.