هفته های پنجم تا هشتم رشد نوزاد
رشد نوزاد شما
هفته پنجم رشد نوزاد و شیرخوار
در هفته پنج رشد نوزاد و شیرخوار منتظر یک اتفاق شیرین باشید. در هفته ۵ کودک شما اولین لبخند خود را میزند! حتی الان دیگه توانایی بالا آوردن سر خودش رو داره و میتونه تا چند دقیقه در همون حالت نگه داره. در هفته پنجم رشد نوزاد و شیرخوار، شما تقریبا با نوع گریه نوزاد آشنا می شوید. شما با آگاهی از نوع گریه نوزاد میتونید به خواستههای نوزاد پی ببرید.
با شروع هفته پنجم رشد نوزاد و شیرخوار، دوران نوزادی کودک شما تمام شده و از این به بعد کودک شما یک شیرخوار محسوب می شه. هر هفته نوزاد توانایی جدیدی بدست میاره. در هفته پنج رشد نوزاد و شیرخوار منتظر یک اتفاق شیرین باشید. در هفته ۵ کودک شما اولین لبخند خود را میزند! حتی الان دیگه توانایی بالا آوردن سر خودش رو داره و میتونه تا چند دقیقه در همون حالت نگه داره.
دست و پاهای کودک بصورت کشیده قرار می گیرند و کم کم از حالت پرانتزی خارج میشه. حتی الان توانایی باز کردن انگشتان دستش رو هم داره. خواباندن روی شکم باعث تقویت عضله های پشت و گردن نوزاد میشه. زمانی حدود ۱۵ دقیقه زمان مناسبیه که در کنار کودک باشید و کودک سعی کنه سرش رو بالا نگه داره. برای تقویت عضله های کمر نوزاد هم چند دقیقه نوزاد رو به حالت نشسته روی پاهای خودتون قرار بدین. این حالت برای نوزاد جذابه و می تونه نشستن رو تجربه کنه.
نوزادان با گریه خواسته های خودشون رو به شما منتقل می کنند و الان در هفته پنجم رشد نوزاد و شیرخوار،شما تقریبا با نوع گریه نوزاد آشنا می شوید. شما با آگاهی از نوع گریه نوزاد میتونید به خواستههای نوزاد پی ببرید. در این سن نوزادان بدون دلیل گریه نمی کنند، البته ممکنه شما متوجه نشین که نیاز نوزاد چیه، ولی سعی کنید نوزاد رو در آغوش بگیرید و آرامش رو به کودکتان منتقل کنید.
معمولاً گریه نوزاد در هفته ۵ رشد نوزاد و شیرخوار، بیشتر ازهر زمان دیگه ای است. در هفته پنجم رشد نوزاد و شیرخوار، بیشتر نوزادان در ساعت های ابتدایی صبح آرام هستند و در ساعات پایانی روز ممکنه دچار دردهای کولیکی نوزاد (قولنج) بشوند و شروع به گریه کنه.
با توجه به نوع گریه ای که نوزاد انجام میده شما باید خودتون رو آماده کنید تا نیاز نوزاد برطرف بشه. گریه نوزاد میتونه به چند دلیل دیگه هم باشه مثل:
وقتی نوزاد گرسنه است.
احساس درد مثل دل درد و نفخ نوزاد که باعث گریه ناگهانی شده و در این مواقع نوزاد پاهایش را به سمت شکم میبره.
عصبانیت نوزاد از شرایط محیط که باعث گریه شدیدتر و بلندتر میشه.
هنگامی که نوزاد بیداره با نوزاد صحبت کنید، براش شعر بخونید و اسمش رو صدا بزنید. این کارها به تقویت مهارت های زبانی کودک در آینده کمک می کنه.
بهترین تغذیه برای کودک در هفته پنجم شیر مادر است.چون شیر مادر همیشه استریل است و از شیر های دیگه مغذی تره و نوزادی که از شیر مادر تغذیه میشه، خیلی كمتر به عفونت تنفسی، عفونت ادراری نوزاد و عفونت گوش میانی مبتلا می شه. اما اگر بنا به دلایلی نمی توانید شیر خود را به نوزاد بدهید و باید از شیر خشک استفاده کنید، باید در مورد نوع شیر خشک مناسب برای نوزاد حتما با پزشک مشورت کنید.
در برخی موارد نوزاد ممکنه نسبت به شیر خشک ها آلرژی داشته باشه و با مصرف شیر خشک احساس درد و ناراحتی برای نوزاد ایجاد بشه.
بعضی عوارض ناشی از شیرخشک عبارتند از:
- آبریزش مداوم بینی
- بالا آوردن شیر (استفراغ نوزاد)
- سفت بودن مدفوع و ایجاد یبوست
- ایجاد لکه هایی قرمز روی پوست و به ویژه در اطراف مقعد
- ایجاد گاز در معده و روده و احساس نفخ
- گریه مداوم، در مدت زمان کمی بعد از خوردن شیر
در این صورت با دیدن هر کدام از علائم بهتره نوزاد تحت معاینه پزشک قرار بگیره و شیر خشک دیگه ای رو جایگزین کنید. البته نوزادانی که هم شیر مادر می خورند و هم شیر خشک، ممکنه این مشکلات رو داشته باشند.
نوزادانی که شیر مادر می خورند نسبت به غذاهایی که شما مصرف می کنید واکنش نشون میدن. اگر نوزاد شیر شما رو نخورد، غذاهایی که اون روز مصرف کردید رو یادداشت کنید و تا پایان دوره شیردهی نوزاد، از خوردن این مواد غذایی خودداری کنید.
5 تا 6 لیوان سبزیجات تازه بصورت سالاد، سبزی خوردن و یا سبزیجات پخته شده و مصرف 4 تا 5 عدد میوه، نیازهای پروتئین بدن شمارو فراهم میکنه. البته خوردن بعضی سبزیجات و دانههای گیاهی، نفخ زیادی ایجاد میکنند و میتونه باعث درد شکم در شیرخوار بشه.
بهتره هفته ای یک بار ماهی رو در برنامه غذایی خود قرار بدین و از روغن زیتون در سالاد استفاده كنید.
مادر شیرده، هفته ای یک بار خورشت كرفس بخورید و در طول روز چند عدد بادام، بادام زمینی و گردو میل كنید. مادرانی که کم خون هستند در هفته یک بار جگر و حتما در طول روز 1 عدد تخم مرغ بخورند. تمام این مواد غذایی سرشار از آهن و کلسیم هستند و برای بهتر شدن وضعیت جسمانی خود و بهتر شدن شیرتان، توصیه میشه در برنامه غذایی روزانه شما قرار بگیره. خوردن 6 تا 8 لیوان آب و آبمیوه هم در طول روز رو هم فراموش نکنید.
رشد نوزاد شما
هفته ششم رشد نوزاد و شیرخوار
در هفته ششم رشد نوزاد و شیرخوار، نوزاد در بیشتر روزها گریه می کنه و هنوز حس بینایی نوزاد کامل نشده ولی قابلیت تشخیص رنگ هارو داره. نوزاد در هفته ۶ رشد، معمولا شب ها دو نوبت برای شیر خوردن بیدار میشه. وزن و رشد نوزادان با همدیگر متفاوته و بین ۲.۵ تا ۳.۵ کیلوگرم است. نوزاد در هر هفته باید ۱۵۰ تا ۲۰۰ گرم اضافه وزن داشته باشه.
در هفته ششم رشد نوزاد و شیرخوار، نوزاد از خود صداهایی تولید می کنه که در این مواقع بهتره شما هم روبروی صورت نوزاد قرار بگیرید و از خودتون صداهایی رو به کودک منتقل کنید تا نوزاد کم کم صدای شمارو تقلید کنه.
نوزاد توانایی بالا آوردن سر هنگامی که روی شکم خوابیده رو داره و می تونه با دستهاش سینه خودش رو بالا بیاره.
در هفته ۶ رشد نوزاد و شیرخوار، نوزاد در بیشتر روزها گریه می کنه و این گریه ها معمولا تا هفته های بعد ادامه داره. اما تا سه یا چهار ماهگی گریه کودک تموم میشه. با ماساژ و درآغوش گرفتن نوزاد همراه با حرکت می تونید از میزان گریه کودک کم کنید.
وزن و رشد نوزادان با همدیگر متفاوته و بین ۲.۵ تا ۳.۵ کیلوگرم است. نوزاد در هر هفته باید ۱۵۰ تا ۲۰۰ گرم اضافه وزن داشته باشه.
در هفته ششم رشد نوزاد و شیرخوار، هنوز حس بینایی نوزاد کامل نشده ولی قابلیت تشخیص رنگ های متضاد مثل سفید و سیاه رو داره. نوزادان بیشتر به تصویرهای شطرنجی، راه راه و خال خالی علاقه دارند. اگر اسباببازی را جلوی صورت نوزاد بگیرید و آرامآرام آن را به سمت راست و بعد به سمت چپ ببرید، چشمان او عروسک را دنبال خواهند کرد.
بالا آوردن شیر (استفراغ نوزاد) در نوزادان طبیعیه و نباید نگران باشید. همه شیرخواران حالت برگشت محتویات معده (مثل شیر) به مری رو دارند، ولی با بزرگ تر شدن نوزاد شیرخوار، پس از یک سالگی به تدریج این حالت از بین می ره. نوزادانی که شیر خشک می خورند و نوزادانی که از شیر مادر تغذیه می کنند ممکنه به چنین وضعیتی مبتلا بشوند.
برای بهتر شدن این حالت تعداد وعده هایی که به کودک شیر می دهید را کمتر کنید. کمتر شیر خوردن باعث میشه معده نوزاد کاملا پر نشه و شیری که نوزاد خورده کمتر از معده وارد مری بشه.
اگر بالا آوردن شیر در نوزادان ناشی از رفلاکس معده نباشه، ممکنه نشانه ابتلا نوزاد به بیماری عفونی یا نوعی حساسیت غذایی باشه که معمولا در چنین حالتی این وضعیت بلافاصله اتفاق نمیافته و چند ساعت پس از خوردن شیر، نوزاد به چنین وضعیتی مبتلا می شه. همچنین نوزادانی که به پشت میخوابند باعث میشه، به دریچه مری فشار وارد و در نتیجه باعث برگشت اسید معده شود.
سرفه، کم شدن وزن و بیاشتهایی از علائم و نشانههای مبتلا شدن نوزاد به رفلاکس است که با ترشح بیش از حد بزاق، گریه غیرعادی نوزاد همراه است. درد سینه و ورم گلو و اختلالات تنفسی هم از دیگر نشانه ای رفلاکس معده در نوزاد است.
با وجود اینکه رفلاکس در روند رشد نوزادان اختلالی رو ایجاد نمیکنه، بهتره برای کمتر شدن درد و عوارض، در کوتاه مدت نوزاد تحت درمانهای دارویی قرار بگیره.
نوزاد در هفته 6 رشد، معمولا شب ها دو نوبت برای شیر خوردن بیدار میشه. هنگامی که برای شیر دادن نوزاد بیدار می شوید اگر چراغ ها رو روشن کنید و کودک رو در آغوش بگیرید و شیر بدهید، کودک به این رفتار عادت می کنه و در شب چندین بار بیدار میشه.
اگر دور بدن نوزاد رو در هنگام خوابیدن بپیچید، نوزاد خواب بهتری را خواهد داشت، پیچیدن نوزاد باعث میشه کودک گرم بشه و خوابش ببره.
وضعیت خواب نوزاد هم بسیار مهمه. حتما نوزاد باید به پشت خوابیده بشه. سندرم مرگ ناگهانی نوزاد (SIDS) ، مرگ بی دلیلی است که معمولا هنگام خواب برای نوزاد اتفاق میوفته. پس نوزادان را در هر سنی، حتما به پشت بخوابانید. علت سندرم مرگ ناگهانی نوزاد (SIDS) به شکم خوابیدن نوزاد، انسداد راه هوای تنفسی و کمبود اکسیژن است.
کودک قبل از خواب احتیاج به آرامش داره و مکیدن پستان مادر به او آرامش میده. بعضی از نوزادان با مکیدن پستانک و بعضی دیگر با مکیدن انگشت یا شست خود آرامش پیدا میکنند و به خواب میروند. اگر مکیدن موجب خواب کودک میشه، مانع مکیدن او نشوید.
رشد نوزاد شما
هفته هفتم رشد نوزاد و شیرخوار
نوزاد در هفته هفتم رشد می تونه در رخت خواب خود غلت بزنه و مهارت هایی رو بدست میاره. مثلا حرف هایی رو متوجه میشه و با خنده و کوبیدن پاهاش به شما جواب میده. در هفته ۷ رشد نوزاد و شیرخوار، خواب نوزاد در طول شب ها بیشتر شده و ممکنه حدود ۵ تا ۶ ساعت بصورت مدام بخوابه.
صحبت کردن با نوزاد باعث بالا بردن مهارت های گفتاری او در آینده میشه. همچنین صحبت کردن افراد با نوزاد باعث یادگیری کلمه ها و زود حرف زدن نوزاد میشه.
نوزاد در هفته هفتم رشد می تونه در رخت خواب خود غلت بزنه. در حین غلت زدن نوزاد، با دست زدن کودک رو تشویق کنید. دست زدن برای کودک جذابه و نوزاد سعی میکنه این کار رو از شما تقلید کنه.
مادر عزیز هنگام تعویض پوشک و شیر دادن یا لباش پوشاندن نوزاد، با کودک عزیزتان حرف بزنید و کارهایی که برایش انجام می دهید رو بهش بگید. با اینکه نوزاد نمی تونه به شما جواب بده اما از کودک سوال کنید، مثلا گرسنه ای؟ نوزاد در طول زمان کم کم این حرف ها رو متوجه میشه و با خنده و کوبیدن پاهاش به شما جواب میده.
در هفته هفت رشد نوزاد و شیرخوار کودک هنگامی که روی شکم خوابیده توانایی نگه داشتن سرش رو داره و سر رو بالا نگه می داره. چشم های نوزاد تمرکز لازم رو پیدا کرده و به چشم های شما نگاه می کنه. اگر چیزی رو مقابل چشم های نوزاد حرکت بدهید، نوزاد با چشم هایش آن را دنبال میکنه. متنوع بودن رنگها، اشکال پر رنگ و دارای تضاد رنگ مثل سیاه و سفید توجه نوزاد رو جلب می کنه.
در هفته 7 رشد نوزاد و شیرخوار، دیگه نوزاد صدای شما رو کاملا میشناسه و با سکوت یا سر و صدای بیشتر به صحبت های شما پاسخ میده. نوزاد را با موسیقی آشنا کنید. موسیقی های کلاسیک، آرامش بخش و انواع موسیقی ها برای نوزاد جذابه.
نوزاد در طول روز حدود 15 تا 18 ساعت خوابیده. بیشتر مادران دوست دارند کودک در طول شب ها بیشتر بخوابه. بیدار کردن نوزاد در طول روز برای تغذیه و شیر دادن میتونه به شما کمک کنه تا شب ها نوزاد بیشتر بخوابه. ولی بعد از تغذیه نوزاد باید 3 تا 4 ساعت دوباره بخوابه و دوباره برای شیردادن بیدارش کنید. بهترین راه برای اینکه بفهمید نوزاد غذای کافی مصرف می کنه، پوشکش رو بررسی کنید.
در هفته 7 رشد نوزاد و شیرخوار، خواب نوزاد در طول شب ها بیشتر شده و ممکنه حدود 5 تا 6 ساعت بصورت مدام بخوابه. اگر نیم ساعت دیگه هم به خوابش اضافه بشه، بسیار خوشحال باشید.
قبل از اینکه نوزاد رو بخوابونید، نیم ساعت تا یک ساعت به او شیر بدهید. اگر نوزاد بلافاصله بعد از خوردن شیر خوابید، مطمئنا شب ها خواب کافی رو ندارند.
بعضی از مادران برای اینکه نوزاد بهتر بخوابه، نوزاد رو به حمام میبرن، کارهایی مثل لالایی خوندن به نوزاد نشون میده وقت خواب رسیده و این کارها در ذهنش بصورت عادت نهادینه میشه.
اگر در طول شب نوزاد بیدار شد ولی هنوز وقت شیردادنش نرسیده، نوزاد رو در رختخواب آرام کنید. ماساژ پشت کودک و لالایی خوندن حس دلگرمی به نوزاد میده و مطمئن میشه شما در کنارش هستید و کم کم نوزاد آرام میخوابه.
شیر مادر بهترین تغذیه برای نوزاد است. پس مادر گرامی بیشتر مواظب خودتون باشید. خستگی، استرس، ترس و نگرانی عواملی هستند که در شیر شما تاثیر میگذارند.
شما باید به اندازه کافی بخوابید، پیاده روی کنید و برای بهبود وضعیت روحیتون سعی کنید بیشتر به تفریح بروید.
بیشترمکیدن پستان توسط نوزاد، در افزایش شیر شما تاثیر داره. پس دفعات و زمان شیر دادن به نوزاد رو بیشتر کنید. اگر نوزاد شیر نمیخوره، برای اینکه شیر شما خشک نشه، شیر را توسط دستگاه شیردوش بدوشید تا در سینه نماند.
خوردن مایعات گرم و میوه های آبدار، سبزیجات تازه، گندم، سمنو، ماءالشعیر، سوپ گوشت و قلم باعث افزایش شیر شما میشه. بطور کل غذا خوردن منظم شما میتونه در رشد نوزاد موثر باشه.
رشد نوزاد شما
هفته هشتم رشد نوزاد و شیرخوار
نوزاد در هفته هشتم رشد تفاوت بین صدای غریبه و آشنا رو متوجه میشه. نوزاد در هفته ۸ رشد نوزاد و شیرخوار نباید زیاد به پشت بخوابه. کودک دو ماهه را باید در هفته هشت رشد، برای انجام معاینات به پزشک ببرید. در هفته هشتم رشد نوزاد، به نوزاد واکسن هایی زده خواهد شد.
نوزاد در هفته هشتم رشد، تفاوت بین صدای غریبه و آشنا رو متوجه میشه. با دقت به صداهای اطراف گوش میده و سعی میکنه محلی که صدا میده رو با چرخاندن سر تشخیص بده. نوزاد به اشیاء اطرافش واکنش نشون میده، اشیاء ریز مثل دکمه رو از دسترس اونها دور کنید.
صحبت کردن با کودک بسیار مهمه، نوزاد با نگاه کردن لب های شما سعی میکنه با شما ارتباط برقرار کنه و این موضوع برای پیشرفت رشد و مهارت های نوزاد درآینده بسیار مهمه.
نوزاد نسبت به افرادی که برایش غریبه هستند و یا دور کردنش از اشیایی که برای آنها جالب هستند، احساس ناراحتی داره و ممکنه گریه کنه.
نوزاد دو ماهه نباید زیاد به پشت بخوابه. از مشکلات خواباندن همیشگی نوزاد به پشت، ایجاد نقاط صاف در پشت نوزاد است. سعی کنید نوزاد رو روی شکم بخوابانید . این کار به تقویت گردن و شکم نوزاد کمک می کنه. نوزاد رو روی سینه خود قرار داده و با او صحبت کنید. با این کار نوزاد سعی می کند سر خود را بالا آورده و به شما نگاه کند.
همینطور اگر نوزاد رو روی زمین قرار بدین باعث میشه بیشتر روی شکم باشه. البته ممکنه نوزاد با این کار شروع به گریه کنه که شما در این حالت باید زمان را کوتاه کنید و در دفعات بیشتری اینکارو انجام بدین.
خواباندن نوزاد روی شکم نوعی فعالیت فیزیکی است که باعث قوی تر شدنش میشه.
کودک دو ماهه را باید در هفته هشتم رشد، برای انجام معاینات به پزشک ببرید. در هفته هشتم رشد نوزاد و شیرخوار، چک آپ نوزاد شامل:
- اندازه گیری وزن
- اندازه گیری قد
- اندازه گیری دور سینه و قفسه سینه
- معاینه شکل ظاهری ناف و جای زخم ختنه
در این زمان پزشک اندازه ها را در کارت مخصوص نوشته و اعمالی که نوزاد می تونه انجام بده به خوبی بررسی می کنه.
همینطور رشد جسمانی نوزاد مورد بررسی قرار میگیره، مثلا هنگامی که نوزاد به شکم خوابانده شده میتونه سرش رو بالا بیاره یا نه.
سوالاتی هم ممکنه از شما پرسیده بشه که باید با دقت به پزشک جواب بدین. مثل:
-
- آیا باسن کودک قرمز و خشک می شود؟
- آیا خیلی بالا می آورد و تف می کند؟
- چگونگی غذا خوردن نوزاد
- چگونگی خواب نوزاد
- واکسن دو ماهگی DTAP برای حفاظت بدن از بیماریهای دیفتری، کزاز، سیاه سرفه.
- واکسن دو ماهگی هپاتیت B برای حفاظت بدن نوزاد از بیماری هپاتیت B است. این واکسن قبل از ترخیص نوزاد از بیمارستان به او زده شده و در دو ماهگی نیز یک مرحلهی دیگه باید به نوزاد تزریق بشه.
- واکسن HIB برای محافظت بدن نوزاد از بیماری هموفیلوس آنفولانزا نوع B. که مشکلات مربوط به این واکسن نظیر مننژیت، ذات الریه یا سینه پهلو و اپیگلوتیت در نوزاد است و در دو ماهگی باید به نوزاد تزریق بشه.
- واکسن دو ماهگی PVC که بدن نوزاد را در برابر بیماریهایی که ناشی از پنوموکوک است محافظت میکنه. بیماریهایی مثل مننژیت یا سرسام، ذات الریه و یا سینه پهلو و عفونت گوش.
- واکسن IPV در سن دو ماهگی باید به نوزاد تزریق بشه تا بدن او در برابر فلج اطفال واکسینه شود.
پس از تزریق واکسن به نوزاد ممکنه در شب اول علائمی مثل: رنگ پریدگی، تب، درد در محل تزریق واکسن و اسهال و استفراغ در نوزاد دیده بشه. در صورت دیدن هر کدام از این علائم به پزشک مراجعه کنید. کمپرس آب گرم در محل واکسن باعث کمتر شدن درد در نوزاد می شود.