پرش لینک ها

کلینیک ام آر آی (M.R.I)

ام آر آی یا روش تصویربرداری با تشدید مغناطیس، یکی از روش های پیشرفته تصویربرداری پزشکی؛ امروزه M.R.I در تشخیص بسیاری از بیماری‌ها و ضایعات و اعضاء مختلف بدن به كار می‌رود.

مشاوره و پیشگیری

مشاوره و ویزیت

روماتولوژی

ارتوپدی

زنان و زایمان

مغز و اعصاب

سرطان

فیزیوتراپی

خواب

میگرن

آسم و آلرژی

کلیه و مجاری ادراری

داخلی

گوارش و کبد

ام آر آی اعضای مختلف بدن

با استفاده از ام آر آی (MRI) می‌توان تصویر بافت‌های درونی بدن را دید و از آن طریق مشکلات و بیماری های اعضاء بدن را تشخیص داد.
ام آر آی اعضای مختلف بدن شامل:

مهمترین کاربرد استفاده از این دستگاه، انجام ام آر آی و نخاع و تصویربرداری از آن برای تشخیص انواع بیماری های عصبی نظیر ام اس و سکته مغزی و همچنین برای بررسی آسیب های مغزی و نخاعی است.
این روش در تشخیص پارگی و جابجایی دیسك‌های بین مهره‌های ستون فقرات، صدمات و تومورهای نخاع، تومورهای مغز، خونریزی‌ها و به خصوص سكته‌های مغزی استفاده می‌شود.
آمادگی‌های پیش از انجام M.R.I سر و گردن:
وقتی در داخل دستگاه قرار گرفتید، كاملاً بی‌حركت باشید.
مواد آرایشی پشت پلك‌ها و مژه‌ها را با پنبه خیس یا پاك كننده‌های ویژه به طور كامل پاك نمایید. زیرا مواد آرایشی حاوی فلزاتی مانند تركیبات آهن، نیكل و مولیبدن هستند كه می‌تواند سبب خرابی تصاویر چشم‌ها شود. سرمه نیزی به جهت تركیبات فلزی اضافی می‌تواند ایجاد مزاحمت نماید.
قبل از انجام آزمون، لنزهای تماسی را از چشم خود خارج نمایید.
در حین آزمایش مغزی حتی‌المقدور از پلك زدن سریع و غیرمعمول بپرهیزید.این روش در تشخیص پارگی و جابجایی دیسك‌های بین مهره‌های ستون فقرات، صدمات و تومورهای نخاع، تومورهای مغز، خونریزی‌ها و به خصوص سكته‌های مغزی استفاده می‌شود.
آمادگی‌های پیش از انجام M.R.I سر و گردن:
وقتی در داخل دستگاه قرار گرفتید، كاملاً بی‌حركت باشید.
مواد آرایشی پشت پلك‌ها و مژه‌ها را با پنبه خیس یا پاك كننده‌های ویژه به طور كامل پاك نمایید. زیرا مواد آرایشی حاوی فلزاتی مانند تركیبات آهن، نیكل و مولیبدن هستند كه می‌تواند سبب خرابی تصاویر چشم‌ها شود. سرمه نیزی به جهت تركیبات فلزی اضافی می‌تواند ایجاد مزاحمت نماید.
قبل از انجام آزمون، لنزهای تماسی را از چشم خود خارج نمایید.
در حین آزمایش مغزی حتی‌المقدور از پلك زدن سریع و غیرمعمول بپرهیزید.

امروزه M.R.I كاربرد وسیعی در بررسی عملكرد قلب و میزان خون‌رسانی عروق كرونر (رگ‌های تغذیه‌كننده قلب) پیدا كرده است. انجام M.R.I قلب، همكاری تنگاتنگی را بین بیمار، متخصص رادیولوژی و متخصص قلب و عروق می‌طلبد.
آمادگی‌های پیش از انجام M.R.I قلب
– دارویهای قلبی را كه مصرف می‌كنید به همراه داشته باشید.
– ناشتائی را در صورتیكه نیاز به تصویربرداری با تزریق باشد، رعایت نمایید.
– كلیه پرونده‌های پزشكی اعم از سوابق بستری در بیمارستان، گزارش اكوكاردیوگرافی، نوار قلب، آنژیوگرافی، گزارش تست ورزش، اعمال جراحی، پرونده بستری در C.C.U را همراه خود بیاورید.
– در مورد قطع و یا ادامه مصرف داروهای خود پیش از انجام آزمون با متخصص قلب معالج‌تان مشورت نمایید.

در بخش جداری قفسه سینه می‌توان از M.R.I برای بررسی پستان‌ها هم استفاده نمود. البته هنوز هم علیرغم پیشرفت‌های مختلف، ماموگرافی در خانم‌های بالای 35 سال حرف اول را می‌زند. معهذا M.R.I پستان با و بدون تزریق گادولینیوم (با تزریق حتماً لازم است) با حذف تصویر بافت‌های چربی در بررسی تومورهای پستان و تومورهایی كه از دیگر نواحی بدن نشأت گرفته و به پستان سرایت كرده‌اند، بسیار كمك كننده است. در پستان‌های واجد پروتزهای سیلیكون M.R.I تصاویر فوق‌العاده دقیقی در اختیار می‌گذارد.
آمادگی‌های پیش از انجام M.R.I ریه و سایر بافت‌های نرم قفسه سینه:
– توصیه میشود از ۴۸ – ۲۴ ساعت قبل از غذاهای سنگین و چرب مصرف نشود.
– نتایج ماموگرافی و یا سونوگرافی قبلی از پستان‌ها را همراه بیاورید.

اطلاعات بافت‌شناسی كه M.R.I از سایر اعضاء داخل شكم در اختیار می‌گذارد از اطلاعاتی كه در سی‌تی‌اسكن به دست می‌آیند دقیق‌ترند. M.R.I رنگی با تزریق بدون مقایسه با تصاویر بدون تزریق، بخشی از اطلاعات را پوشانده و تفسیر تصاویر را مشكل می‌سازد.
آمادگی‌های پیش از M.R.I در شكم و لگن:
– ناشتایی كامل از ۶ ساعت قبل و عدم مصرف غذاهای سنگین و چرب از ۴۸ – ۲۴ ساعت قبل توصیه می‌گردد.
بمدت 24ساعت پیش از انجام M. R. I شكم مصرف قرص آهن را قطع كنید، زیرا وجود قرص آهن در معده و روده‌ها سبب افت كیفیت تصاویر می‌شود.
– در برخی از مراكز در زمان آزمایش خوردن مواد آبكی مانند آب یا مواد روغنی مانند روغن زیتون را جهت نمایش روده‌ها به بیمار پیشنهاد می‌نمایند.

در این روش هیچ وسیله‌ای وارد بدن نشده و از هیچ ماده حاجبی به صورت تزریقی استفاده نمی‌شود. با این روش می‌توان كیسه صفرا و مجاری صفراوی را به بهترین وجه ممكن مورد بررسی قرار داد. این روش خصوصاً در بررسی ضایعات نسجی از جمله تومورها در اعضاء مورد نظر كاربرد دارد.
آمادگی‌های پیش از MRCP:
– نتایج كلیه تصویربرداری‌های قبلی مانند سونوگرافی، سی‌تی‌اسكن و نیز نتایج آزمایشات عملكرد كبد را به متخصص رادیولوژی نشان دهید.
– طی 24-12 ساعت پیش از انجام تصویربرداری به روش MRCP غذای چرب مثل كرده، تخم‌مرغ، شیرینی و … نخورید تا كیسه صفرا منقبض نشده و خالی نشود.
– از 6-4 ساعت قبل از انجام MRCP كاملاً ناشتا بوده و حتی از خوردن مایعات نیز اجتناب نمایید.

در سیستم ادراری جهت بررسی عملكرد كلیه‌ها، وضعیت گردش خون كلیه‌ها و چگونگی ترشح ادرار و همچنین وجود تومورها و انتشار آنها به قسمت‌های مجاور از طریق مشاهده كلیه‌ها، حالب و مثانه به كار گرفته می‌شود.
آمادگی‌های پیش از M.R.I سیستم ادراری:
– نتایج آزمایشات خون و ادرار را همراه خود بیاورید.
– تمام تصویربرداری‌های قبلی از قبیل عكس ساده و یا عكس‌های رنگی كلیه و مجاری ادرار، سونوگرافی، سی‌تی‌اسكن، یا اسكن رادیوایزوتوپ را همراه داشته باشید.
– از ۶ ساعت قبل از مراجعه ناشتا باشید.

رادیوگرافی‌های ساده معمولاً شكستی‌ها را به خوبی نشان می‌دهند اما برخی شكستگی‌ها در رادیوگرافی ساده دیده نمی‌شوند ولی به واسطه تورمی كه در اثر شكستگی در مغز استخوان و نسوج نرم ایجاد می‌شود، توسط ام آر آی به خوبی قابل شناسایی و بررسی هستند.
آمادگی‌های قبل از انجام M.R.I در اندام‌ها و مفاصل:
-انجام M.R.I در زمان خونریزی فعال از اندام‌ها مناسب نیست.
– اگر اندام باندپیچی شده است و یا از باندهای كشی بر روی مفصل استفاده شده است باید گیره فلزی باند را قبل از انجام M.R.I باز كرد.
– قبل از ورود به اتاق M. R. I ادرار خود را تخیه نمایید.
– در صورت داشتن سوند (لوله) ادرار حتماً موضوع را به كارشناس اتاق M.R.I اطلاع دهید.
– تا زمانی كه هرگونه آتل فلزی به اندام‌های شما وصل است نباید وارد اتاق M.R.I شوید.

M.R.I در آنژیوگرافی سرخرگ‌ها تحت عنوان M.R.A و در سیاهرگ‌ها به صورت M.R.V شناخته می‌شود. این موضوع خصوصاً در بررسی وضعیت انسداد و گرفتگی رگ‌های مختلف ناحیه سروگردن مورد استفاده قرار می‌گیرد.

سروگردن مورد استفاده قرار می‌گیرد.
آمادگی‌های پیش از انجام M.R.A و M.R.V:
– نتایج داپلر عروقی و عكس‌های قبلی خود را همراه داشته باشید.
– امكان دارد كه از كنتراست تزریقی نیز استفاده شود. لذا حتماً از ۴ ساعت قبل ناشتا بوده، سابقه حساسیت‌های دارویی، غذایی و تنفسی را به پزشك اطلاع دهید.
– بیمار گرامی
امروزه تصاویر M.R.I به سرعت بازسازی می‌شوند ولی بهتر است متخصصین و كارشناسان در مواقع غیراورژانس 48 – 24 ساعت زمان داشته باشند تا بتوانند با دقت و بدون عجله تصاویر را به بهترین وجه ممكن بازسازی و تفسیر نمایند.

ام آر آی

خطرات M.R.I

ام آر آی پدیده‌ای است كه انرژی كمی به بدن وارد می‌سازد، به‌طوری‌كه فاقد فركانس مخرب و بدون ضرر می‌باشد ولی به جهت وجود مگنت (آهنربا) قوی انجام M.R.I در بیماران واجد دستگاه‌ها و یا مشكلات گفته شده باید با احتیاط و دقّت صورت پذیرد.

توجه:
بسیاری از این موارد طی مشاوره با متخصص رادیولوژی قابل حل است. بنابراین سعی كنید تمامی این موارد را به طور كامل مد نظر داشته باشید و آن را به رادیولوژیست مربوطه اطلاع دهید

  • تراشكاران و افرادی كه ممكن است به جهت سروكار داشتن با فلزات در چشم‌شان پلیسه‌های فلزی وجود داشته باشد. همچنین رزمندگانی كه از قبل در جمجمه یا داخل چشم‌شان تركش‌های جنگی دارند.
  • ضربان‌سازهای قلبی (پیس میكر)
  • دریچه‌های مصنوعی قلب (نامعلوم یا قدیمی و فلزی)
  • پروتزهای فلزی مفصل ران و زانو
  • دریچه مصنوعی قلب
  • كاشت حلزون گوش
  • -افرادی كه در زمان قرارگیری در مكان‌های تنگ و باریك دچار هراس و اضطراب می‌شوند. اصطلاحاً به این افراد كلاستروفوب می‌گویند. برای پیشگیری از ایجاد حملات اضطراب می‌توانید از ۲ روز قبل از آزمایش شرایطی را ایجاد كنید تا بتوانید محل‌های تنگ را تحمل كنید.
  • كارت‌های اعتباری مغناطیسی
  • بیماران با وزن بالا ۱۵۰- ۱۴۰ كیلوگرم
  • -نورواستیمولاتورها: این ابزارها جهت تحریك و كنترل عضلات اندام‌ها در فلج‌های عضلانی و بیماران قطع نخاع مورد استفاده قرار می‌گیرند.
  • وسیله‌ای كه جهت پیشگیری از بارداری در رحم زنان سینن باروری قرار داده می‌شود (IUD)
  • وسایل كمك‌شنوایی
  • تركش‌های فلزی زیرپوستی
  • كلیپس‌های جراحی (گیره‌ها)

برخی از موارد کاربرد معمول ام آر آی مغز کدامند؟

تصویر MRI سر برای کمک به تشخیص در موارد ذیل انجام می شود:

تومورهای مغزی و آنومالی های پیشرونده مغزی

آنومالی های مربوط به عروق مغزی (به عنوان مثال آنوریسم) و اختلالات چشم وگوش داخلی

سکته مغزی و بیماران ترومایی ( به صورت انتخابی)

بیماری مربوط به غدد هیپوفیز و اختلالات مزمن معین سیستم عصبی مانند بیماری مولتیپل اسکلروزیس (MS)

علت های سردرد و بیماران دارای آبنرمالی هایی که باعث فراموشی شده اند

آمادگی های قبل از آزمون

چگونه باید برای MRI آماده شویم ؟

– ممکن است از شما خواسته شود یک لباس مخصوص (گان) در طول این آزمون بپوشید و یا اگر لباس شما بطور مناسب گشاد و هیچ دکمه و اشیاء فلزی نداشته باشد به شما اجازه داده می شود که لباس خودتان را بپوشید .
دستورات درباره خوردن و نوشیدن قبل از آزمون MRI در موارد مختلف، متفاوت است . اگربه شما آمادگی خاصی نداده اند می توانید برنامه عادی روزمره تان را دنبال کرده و داروهای معمولیتان را بخورید.

اگر شما دچار بیماری کلاستروفوبیا (ترس از اماکن بسته) یا بیماری نگرانی می باشید از پزشک درخواست کنید برایتان یک آرام‌بخش ملایم تجویز کند.کودکانی که از آرامبخش استفاده نموده اند باید تا 4ساعت از خوردن و نوشیدن پرهیز نمایند .
جواهرات و دیگر وسایل مشابه باید قبل ازآزمون MRI درآورده شوند چون اینگونه وسایل می توانند با میدان مغناطیسی دستگاه MRI تداخل ایجاد نمایند( فلزات و اشیاء الکترونیکی نباید در اتاق MRI قرار گیرند)

در برخی از آزمون های MRI ممکن است تزریق یک ماده ی کنتراست بداخل جریان خون بیمار ضرورت پیدا کند. رادیولوژیست باید همچنین از هر نوع بیماری جدید شما و اینکه تابحال تحت چه عمل جراحی قرار گرفته اید مطلع شود.بعضی شرایط از قبیل بیماریهای کلیوی یا کبدی شدید ممکن است مانع انجام دادن آزمون MRI با ماده حاجب شوند. زنان باید همیشه امکان حاملگی خود را به پزشک یا تکنولوژیست اطلاع دهند.

رادیولوژیست یا تکنولوژیست ممکن است از شما سوال کند که آیا شما آلرژی یا هیچ نوع حساسیت به مواد یددار و یا مواد کنتراست رادیوگرافی ، داروها ، غذاها ، محیط یا آسم دارید یا نه ؟ اگرچه ماده‌ی کنتراست مورد استفاده در آزمون MRI ( گادولینیوم ) مواد یددار ندارد ولی احتمال ایجاد واکنش‌های آلرژیک وجود دارد که میزان آنها در مقایسه با مواد کنتراست مورد استفاده در سی تی اسکن کمتر است.

پاسخگویی شبانه روزی

جهت هرگونه سوالی، از طریق تماس تلفنی، یا پشتیبانی
آنلاین و یا از طریق واتس آپ با ما در ارتباط باشید.

تماس با ما

031-3301

ایمیل

info@manodoctor.com