پرش لینک ها

هفته های هفدهم تا بیستم رشد نوزاد

هفته هفدهم

هفته هجدهم

هفته نوزدهم

هفته بیستم

رشد نوزاد شما

هفته هفدهم رشد نوزاد و شیرخوار

در هفته هفدهم رشد شیرخوار، نوزاد شما وارد پنج ماهگی شده و کم کم صداهای متفاوتی را از او می شنوید. در هفته هفده رشد قبل از شروع تغذیه نوزاد با غذاهای جامد باید با پزشک مشورت کنید. نوزاد باید توانایی هضم غذا رو داشته باشه، در هفته ۱۷ رشد ، ماساژ برای نوزاد فواید زیادی داره. ماساژ باعث تقویت عضلات، احساس راحتی، نفخ و کمک به بهتر شدن روند هضم غذا می شه.

در هفته هفدهم رشد، نوزاد شما وارد پنج ماهگی شده و کم کم صداهای متفاوتی را از او می شنوید. هنگامی که شما روبروی نوزاد شروع به حرف زدن می کنید، به چهره شما زل میزنه و به شکل دهان شما نگاه می کنه. نوزاد سخت در حال یادگیریه تا در چند ماه آینده بتونه با شما صحبت کنه. اولین کلمات نوزاد را، معمولاً بین ۱۲ تا ۱۵ ماهگی می شنوید.

نوزاد شما در حال آموزش تلفظ کردنه تا توجه شما را به خودش جلب کنه. وقتی نوزاد سعی می کنه با شما حرف بزنه واکنش نشون بدین. اجازه بدهید نوزاد حرف بزنه و متوجه دقت شما بشه. این کار باعث بالا بردن اعتماد به نفس نوزاد خواهد شد.

شیرخواران در هفته هفده رشد، نیازی به نوشیدن آب ندارند، چون تمام مایعات مورد احتیاج بدنشون رو از شیر مادر یا شیر خشک به دست می‌آورند و دادن آب با لیوان، فقط باعث افزایش مهارت نوزاد در نوشیدن مایعات با لیوان می شه.

در هفته ۱۷ رشد نوزاد، قبل از شروع تغذیه نوزاد با غذاهای جامد باید با پزشک مشورت کنید. نوزاد باید توانایی هضم غذا رو داشته باشه، و وقتی نوزاد رو در کنار میز به همراه اعضای دیگه خانواده قرار میدین، نشانه ای از آماده شدن نوزاد برای خوردن غذاهای جامده. اگرنوزاد در زمانی که شما غذا می‌خورید مایل به غذا خوردن باشه، همزمان با غذا خوردن خود، نوزاد را با شیر خود یا شیر خشک تغذیه کنید.

از نشانه هایی که نشان از گرسنه بودن نوزاد داره، گذاشتن انگشت های دستش در دهان است. قبل از اینکه بی قرار بشه بهتره تغذیه نوزاد رو شروع کنید.

  • همه نوع آواز برای نوزاد از کلاسیک، جاز تا پاپ بگذارید. کودکان عاشق موسیقی هستند. کودک شما همراه با موسیقی دست و لبخند میزنه و ممکنه حتی همراه با آن صداهایی هم در بیاورد.
  • اسباب بازی های ساده رنگی مثل مکعب های نرم را در اختیار نوزاد قرار بدین تا با آنها بازی کنه. وقتی که هر شی رو به نوزاد می دهید اسم آن را بگویید تا به او کمک کنید، کلمات جدید یاد بگیره.
  • در فکر برداشتن آویز متحرک از بالای تخت کودکتان باشید. زمانی که کودکان بتوانند روی دست و زانوهایشان بلند شوند، ممکن است در طناب های آویز متحرک گیر کنند.
  • اگر شما هنوز خانه تان را برای کودکتان ایمن نساخته اید, مطمئن شوید که خیلی زود این کار را انجام می دهید. تمام خروجی های پریز برق را بپوشانید, تمیز کننده های خانگی و مواد خطرناک دیگر را در کابینت های قفل شده قرار دهید و تمام خطرات را از سر راه دور کنید.
  • همینطور خیلی مراقب باشید که فنجان داغ قهوه یا اتوی روشن را در لبه ها قرار ندهید چون کودکتان می تواند آنها را بکشد.

ماساژ برای نوزاد فواید زیادی داره. ماساژ باعث تقویت عضلات، احساس راحتی، نفخ و کمک به بهتر شدن روند هضم غذا می شه.

برای بهتر شدن اثرات ماساژ نوزاد، باید به زمان ماساژ دقت داشته باشید. نیم ساعت بعد از غذا خوردن میتونه زمان مناسبی باشه. مکان ماساژ هم باید دمای متعادلی داشته باشه و بهتره هنگام ماساژ نوزاد رو پوشک نکنید.

ماساژ از سر به سمت پایین بدن انجام میشه. بصورت آرام و آهسته سر، صورت، شانه ها، بازوها، کتف، شکم، ران و در انتها پاها رو ماساژ بدین.

روش انجام ماساژ نوزاد:

  • خواباندن نوزاد روی شکم و ماساژ نواحی سر به سمت گردن، گردن به سمت شانه ها، از بالای کمر تا وسط کمر، از شانه ها تا دست و هر دو دست. ماساژ تمام این نواحی باید بین 5 تا 6 بار صورت بگیره.
  • انجام ماساژ باید به آرامی صورت بگیره و قبل از شروع ماساژ دست ها رو با مالش به هم گرم کنید.
  • از لوسیون یا روغن ماساژ در هنگام ماساژ نوزاد استفاده کنید.

رشد نوزاد شما

هفته هجدهم رشد نوزاد و شیرخوار

در هفته هجدهم رشد، نوزاد توانایی داره بدون تکیه گاه بنشیند. نشستن نوزاد به قوی شدن ماهیچه های پشت و گردن کمک زیادی می کنه. در هفته هجده رشد نوزاد، با او قایم موشک بازی کنید و اسباب بازی ها رو طوری در اطرافش بذارید که به سمت اونها حرکت کنه.

در هفته هجدهم رشد نوزاد توانایی داره بدون تکیه گاه بنشیند. نشستن نوزاد به قوی شدن ماهیچه های پشت و گردن کمک زیادی می کنه. پس حتما با دیدن نوزاد در حالت نشستن، با تشویق سعی کنید نوزاد بیشتر این کارو انجام بده، نشستن یکی از مهمترین توانایی های نوزاده.

بازی با نوزاد علاوه براینکه سرگرمی مورد علاقه اش است، می تونه برای رشد نوزاد هم مفید باشه. یکی از بازی هایی که در هفته 18 رشد نوزاد باید انجام دهید، نوزاد رو به پشت و روی زمین بخوابانید، یک یا دو انگشت دست خود را در کف دست نوزاد قرار بدهید، طوری که نوزاد انگشت های شمارو نگه داره و توی دستش مشت کنه.

خیلی آرام بدن نوزاد رو از زمین بلند کنید، بعد کمی نوزاد رو به سمت جلو بکشید تا در حالت نشستن قرار بگیره. با این کارسر نوزاد کمی به سمت عقب رفته و نوزاد در مقابل این حرکت مقاومت می کنه. فقط به قدری نوزاد رو به جلو بکشید که بتونه سرش رو بالا نگه داره. این نوع بازی ها باعث تقویت همه عضلات بدن نوزاد میشه و همینطور بهتره با انجام این کارها برای نوزاد آواز بخوانید و اون رو تشویق کنید.

در هفته هجده رشد نوزاد، با او قایم موشک بازی کنید و اسباب بازی ها رو طوری در اطرافش بذارید که به سمت اونها حرکت کنه. کتاب ها و اسباب بازی های رنگارنگ در اختیار نوزاد قرار بدین. مثلا وقتی اسباب بازی قرمز رنگی به نوزاد می دهید باید به نوزاد رنگ قرمز آن را بگویید. با اینکه نوزاد شاید توانایی گفتن رنگ آن را نداشته باشه، ولی این رنگ رو در حافظه خود ذخیره میکنه. این کار باعث میشه نوزاد بتونه رنگها رو یاد بگیره.

یبوست نوزاد به تعداد دفعات مدفوع بستگی داره، یک نوزاد سالم ممکنه هر 2 تا 3 روز یک بار مدفوع داشته باشه. سفتی یا نرمی مدفوع ملاک مهی برای تشخیص یبوسته تا دفعات مدفوع کردن نوزاد. نوزادانی که شیر مادر می خورند و میزان شیر دریافتی آنها کافی است یبوست کمتری دارند.

عوامل ایجاد یبوست در نوزادان:

  • تنگی روده
  • اختلالات عصبی یا عضلانی روده
  • اختلالات ستون فقرات
  • عوامل دارویی مانند مسمومیت با ویتامینD
  • کمبود پتاسیم
  • کم کاری تیروئید
  • اختلالات روده مثل عدم هضم پروتئین شیر گاو
  • اختلالات بافت
  • اختلالات روحی و روانی مثل بی‌اشتهایی عصبی

برای رفع یبوست در نوزاد بهتره با دست تمیز و گرم شده، شکم شیرخوار و نوزاد را ماساژ بدین. یکی دیگر از روش ها حمام کوتاه و حرکت دادان پاهای نوزاده. این کار باعث میشه که ماهیچه های شکمی تحرک پیدا کنند و دفع مدفوع راحت تر انجام بشه. چرب کردن اطراف مقعد نوزاد، به تحریک دفع کمک می کنه.

بعد از 4 تا 6 ماهگی اضافه کردن مواد فیبردار، پوره میوه یا سبزی از یبوست پیشگیری می کنه. مصرف آب جوشیده همراه با شیر بعد از 4 تا 6 ماهگی و بعد از هر نوبت تغذیه کودک باید انجام بشه.

اگر روشهای بالا هم نتوانست از یبوست جلوگیری کنه، داروهای محرک یا اسموزی مثل شربت لاکتولوز که زیر نظر پزشک برای نوزاد تجویز می شه، می تونه به درمان یبوست در نوزاد کمک کنه.

نوزاد در هفته هجدهم رشد ممکنه به سرماخوردگی مبتلا بشه. ویروس های سرماخوردگی از لمس اسباب بازی ها و افرادی که در محیط اطراف نوزاد هستند به راحتی قابل انتقاله.

نوزاد بطور متوسط در یک سال، 8 بار به سرماخوردگی مبتلا میشه. سیستم ایمنی نوزاد ضعیفه و نمیتونه به راحتی با ویروس ها و بیماری مبارزه کنه. نوزاد در بیشتر مواقع دستش را به دهان و چشمش نزدیک می کنه و احتمال سرماخوردگیش بیشتره میشه.

علائم رایج سرماخوردگی عطسه، آبریزش چشم، سرفه، آبریزش بینی، بهانه گیری و تب است. این علائم معمولا بعد از یک هفته از بین می ره.

نکاتی درباره سرماخوردگی نوزاد:

  • از دستگاه تهویه هوا در اتاق نوزاد استفاده کنید تا نوزاد راحت تر نفس بکشه، گرفتگی بینی، باعث ناراحتی نوزاد می شه. هنگام گرفتگی بینی، نوزاد غذای کمتری می خوره چون راحت نمی تونه نفس بکشه.
  • از روش های خانگی برای درمان سرما خوردگی نوزاد استفاده نکنید.
  • بیشتر سرما خوردگی ها با ویروس به وجود میاد، پس آنتی بیوتیک نمیتونه کمکی کنه.
  • بدن نوزاد باید با عفونت مبارزه کنه. اگر سرما خوردگی نوزاد همراه با تب باشه، پزشک استامینوفن تجویز می کنه.

و اما اگر علائم زیر را در نوزاد مشاهده کردید با پزشک تماس بگیرید:

  • تب بیشتر از صد و چهار درجه فارنهایت
  • نفس کشیدن سریع یا سخت، سرفه یا خس خس کردن گلو
  • ترشح از چشم، که نشانه عفونت گوش یا گل مژه است
  • کشیدن مداوم گوش، گریه در هنگام شیر خوردن، گریه در هنگام بیداری؛ علائم عفونت گوش هستند.

اگر نوزاد بعد از پنج تا هفت روز مریض به نظر می رسه یا علائم به مدت دو هفته یا بیشتر طول کشید، به پزشک مراجعه کنید.

رشد نوزاد شما

هفته نوزدهم رشد نوزاد و شیرخوار

نوزاد در هفته نوزده رشد شیرخوار می تونه چشمانش رو بدون انحراف روی هرچیزی متمرکز کنه. نوزادان در هفته ۱۹ رشد، هنوز رنگ های قرمز, آبی و زرد رو به رنگ های دیگه ترجیح می دهند. در هفته نوزده رشد نوزاد در طول روز کمتر می خوابه و بیشتر بازی می‌کنه. در هفته نوزدهم رشد نوزاد کم کم در حال بدست آوردن توانایی برای ایستادنه.

در هفته ۱۹ رشد نوزاد کم کم در حال بدست آوردن توانایی برای ایستادنه. وقتی دست های نوزاد رو نگه داشتید، خیلی راحت ممکنه وایسه. البته از میز جلوی مبل یا صندلی ها سعی میکنه خودش رو بالا بکشه و روی پاهای خودش وایسه.

نوزاد در هفته نوزدهم رشد باید بتونه لیوان رو در دستش نگه داره. این لیوان های کوچک برای نوزادان بالای چهار ماه قابل استفاده است. البته در این لیوان ها نباید شیر خشک و یا حتی شیر خودتون رو بریزید. اگه نوزاد برای اولین بار از لیوان می خواد استفاده کنه، سعی کنید از آب میوه های طبیعی و یا نوشیدنی مثل شربت که نوزاد دوست داره در آن بریزید.

لبه لیوان باید پلاستیکی باشه. لیوان رو از نوشیدنی پر کنید و تا نزدیک دهان نوزاد ببرید. لبه پلاستیکی لیوان حس شیشه شیر رو به نوزاد میده و نوزاد رو برای خوردن نوشیدنی تحریک می کنه. البته ممکنه نوزاد از خوردن با لیوان امتناع کنه که در این مورد باید شما صبور باشید و سعی کنید این کار رو مثل یک بازی با نوزاد انجام بدین.

نکته ای که مهمه و شما باید به خاطر بسپارید اینه که نباید از شیر گاو و آبمیوه تا قبل از یک سالگی نوزاد، زیاد استفاده کنید. نگه داشتن لیوان فقط برای بالا بردن مهارت نوزاده و اینکه لیوان بعد از هر بار بخوبی شسته بشه و بهتره از نظر بهداشتی هیچ وقت در مدت زمان طولانی لیوان پر نباشه. بعد از اینکه نوزاد این مهارت رو یاد گرفت اجازه ندهید با لیوان به رختخواب بره. نوشیدنی شیرین و آبمیوه ها نباید قبل از خواب توسط نوزاد مصرف بشه چون به دندان هایش آسیب وارد می کنه.

در هفته نوزده رشد نوزاد در طول روز کمتر می خوابه و بیشتر بازی می‌کنه. نوزاد در هفته 19 سه تا چهار بار چرت یک ساعته داره. البته میزان این خواب کوتاه در نوزادان مختلف متفاوته. بعضی از نوزادان ممکنه چندین چرت کوتاه مدت و برخی دیگر دو بار چرت طولانی داشته باشند.

مجموع خواب نوزاد در طول شبانه روز 14 ساعت است. اما باز هم این مقدار ممکنه در نوزادان مختلف متفاوت باشه. اگر مطمئن نیستید که نوزاد خواب کافی داره یا نه بهتره با پزشک مشورت کنید.

نوزاد در هفته نوزده رشد می تونه چشمانش رو بدون انحراف روی هرچیزی متمرکز کنه. نوزاد از رنگ ها درک بیشتری پیدا کرده و قابلیت تشخیص دو رنگ متفاوت و حتی رنگ های مشابه رو داره.

نوزادان در هفته 19 رشد، هنوز رنگ های قرمز, آبی و زرد رو به رنگ های دیگه ترجیح می دهند. دید نوزاد در هفته نوزدهم رشد، بهتر از ماه های قبل شده اما هنوز به طور کامل تکمیل نشده.

مادر عزیز نوزاد شما در هفته 19 رشد قرار داره و نسبت به هفته های قبل توانایی های بیشتری پیدا کرده. کمتر گریه میکنه و بیشتر روز رو به خوابیدن و بازی کردن مشغوله.

پس بهتره حداقل هفته ای یک بار استراحت و به خودتون توجه بیشتری کنید. حتی خیلی خوبه که روزی نیم ساعت برای خودتون وقت بگذارید.

مطالعه کردن، صحبت کردن با دوستان، دیدن فیلم مورد علاقه و کارهایی که در هفته های قبل رشد نوزاد آرزوی انجامش رو داشتید را در برنامه روزانه خود قرار بدین.

رشد نوزاد شما

هفته بیستم رشد نوزاد و شیرخوار

در هفته ۲۰ رشد شیرخوار و نوزاد توانایی حرکت کردن رو داره و ممکنه به سمت اشیایی که براش جذاب باشه حرکت کنه و باعث آسیب بشه. نوزاد در هفته بیستم رشد انرژی زیادی داره و بیشتر ساعت های روز بیداره. نوزاد در هفته بیست رشد، به زودی نشستن رو بدون هیچ تکیه گاهی انجام میده.

در هفته بیستم رشد نوزاد فعالیت بیشتری داره و باید بیش از پیش  مراقب او باشید. محیط خانه را از اشیایی که ممکنه به کودک آسیب وارد کنه و دست کودک به اونها میرسه، دور کنید. کودک شما در هفته ۲۰ رشد توانایی حرکت کردن رو داره و ممکنه به سمت اشیایی که براش جذاب باشه حرکت کنه و باعث آسیب بشه.
روی پریزهای برق درپوش بگذارید. در کابینت ها رو با کش های مخصوص ببندید. میز و صندلی هایی که لبه تیز دارند رو با لایه نرمی بپوشونید.
بهترین زمان یادگیری برای نوزاد زمانی است که به بازی کردن می پردازه. در هنگام بازی کردن با اسباب بازی، رنگ آنها را برای نوزاد تکرار کنید.
حس لامسه نوزاد رو با لمس اشیاء مختلف قوی کنید. از یک پارچه مخملی کمک بگیرید و آن را روی بدن کودک بکشید. بعد از آن یک حوله در اختیار نوزاد قرار دهید تا تفاوت آنها را با دست زدن لمس کنه. این کار باعث تقویت حس لامسه در نوزاد میشه.

از یک برنامه زمانی مناسب برای خواب نوزاد استفاده کنید. مثلا در طول یک روز سعی کنید سر ساعتی مشخص بخوابه و بیدار بشه. این کار باعث تنظیم بدن کودک میشه و در آینده ساعت خوابش که فرا میرسه، میخوابه.

همینطور این کار به نوزاد کمک میکنه تا خواب راحتی داشته باشد. حمام بردن و قصه خواندن برای نوزاد هم میتونه به این خواب راحت کمک زیادی کنه.
نوزاد در هفته بیستم رشد انرژی زیادی داره و بیشتر ساعت های روز بیداره. ممکنه در طول روز دو یا سه بار چرت کوتاه هم داشته باشه که معمولا چند ساعت صبح و بعد از نهار است.

نوزاد در هفته بیست رشد، به زودی نشستن رو بدون هیچ تکیه گاهی انجام میده. شما این اتفاق زیبارو در پنج ماهگی نوزاد می بینید.

در ابتدا نوزاد توان زیادی برای این کار نداره و برای اینکه زمین نخوره و تعادلش رو حفظ کنه، روی دست ها به سمت جلو تکیه میده. اما کم کم با گذشت زمان به راحتی این کار رو انجام میده. خوابیدن روی شکم باعث تقویت عضلات بدن نوزاد میشه و در هفته بیستم رشد خیلی راحت تر نشستن رو ياد ميگيره.

در هفته بیستم رشد نوزاد در کنار شیر مادر و شیر خشک که غذاهایی اصلی برای رشد نوزاد هستند می توان از غذاهای جامد استفاده کنید.

البته یک سری از غذا‌ها را نباید قبل از یک سالگی به نوزاد بدهید. این غذا‌ها ممکنه حساسیت و صدماتی جدی را برای نوزاد شما به همراه داشته باشه. مثل:

  • شیر گاو
  •  کاکائو
  •  سفیده تخم مرغ
  •  عسل
  • بادام زمینی یا هر نوع خشکبار

تغذیه نوزاد در هفته 20 رشد، با غذاهای جامد، علاوه بر شیر خودتان یا شیر خشک باید حتما زیر نظر پزشک باید انجام بشه. اگر نوزاد با خوردن غذاهای جامد باز هم تمایل به خوردن شیر شما داشت نباید زیاد نگران باشید‏، این موضوع طبیعیه. جوانه‌های چشایی شیرین در زبان نوزادان بیشتر از سایر طعم ها هستند و باعث میشه نوزادان بیشتر غذاهای شیرین مثل پوره موز و سیب دوست داشته باشند.