هفته های نهم تا دوازدهم رشد نوزاد
رشد نوزاد شما
هفته نهم رشد نوزاد و شیرخوار
در هفته نهم رشد نوزاد و شیرخوار، نوزاد به سطحی از هوشیاری رسیده که میتونه افراد رو شناسایی کنه. در هفته ۹ رشد نوزاد شروع به ایجاد صداهای نامفهوم از خود می کنه و دوست داره با اطرافیان صحبت کنه. در هفته نه رشد ، نوزاد هنوز ساعت خواب مشخصی نداره، اما با کمک شما و منطبق شدن با محیط روال خواب طبیعی منظم رو بدست میاره.
در هفته نهم رشد نوزاد و شیرخوار، نوزاد به سطحی از هوشیاری رسیده که با دیدن شما و افرادی که برایش آشنا هستند لبخند میزنه. با حرف زدن های شما ارتباط برقرار میکنه و خوشحالی خودش رو با فریاد زدن نشون میده. در هفته ۹ رشد نوزاد شروع به ایجاد صداهای نامفهوم از خود می کنه. نوزاد به صحبتهایی که با او میکنید گوش می کنه. چشمهای نوزاد در این مواقع به دهان شما خیره میشه و سعی می کنه تمام حرکات شمارو تقلید کنه.
در هفته نه رشد نوزاد میتونه به یک طرف غلت بزنه. ممکنه نوزاد در حالی که روی شکم خوابیده سرش رو بالا بیاره و به شما لبخند بزنه.
نوزاد هنوز ساعت خواب مشخصی نداره، اما با کمک شما و منطبق شدن با محیط روال خواب طبیعی منظم رو بدست میاره. در هفته نهم رشد نوزاد حدود شش یا بیشتر از شش ساعت در شب میخوابه. برای تنظیم خواب نوزاد بهتره هر شب او را سر ساعت معینی بخوابانید تا برنامهٔ خواب منظمی پیدا کنه. کارهای قبل از خواب مثل حمام بردن نوزاد، آرام کردن محیط خواب و تاریک کردن اتاق، ماساژ دادن نوزاد، شیر دادن و لالایی خوندن رو انجام بدهید.
بیشتر نوزادان با گریه کردن، ناله و حرکت کردن می خوابند. نوزاد دو ماهه بدون کمک شما می تونه بخوابه و اگر شب ناگهان از خواب بیدار شد، در این مواقع سریعا به سمت نوزاد نروید، اجازه بدین تا کم کم خودش بخوابه. اگر نوزاد بیشتر از حد معمول می خوابه، نباید خوشحال باشید. خواب بیش از حد نشانه از بیماری است و نوزاد رو باید سریعا به پزشک ببرید.
برای جای خواب کودک باید از تشک سفت استفاده کنید. از تشک و بالشت های پر نباید استفاده کنید. نوزاد شیرخوار را در کنار فرد چاق و فردی که از الکل یا داروی مسکن استفاده می کنه نخوابانید.
نوزاد در سه ماهگی در یک روز 8 بار شیر می خوره. البته نوزاد اگر از شیر خشک تغذیه می شه، تعداد دفعات کمتری شیر می خوره. در سه ماهگی نوزاد در دفعات شیر خوردن، مقدار بیشتری شیر می خوره و در شبها مدت طولانی تر می خوابه.
در هفته نهم رشد در هر وعده نوزاد باید 10 دقیقه مدام شیر بخوره، اما نوزادانی که فقط شیر خشک می خورند در هر وعده 150 تا 170 میلی لیتر شیر می خورند.
مادر عزیز به یاد داشته باشید که شیر دادن به نوزاد علاوه بر اینکه وظیفه مهمی برای شماست، باید همراه با عشق و علاقه باشه. نوزاد در یکروز شاید نسبت به روزهای دیگه شیر مصرف کنه، وقتی نوزاد شیر می خوره اجازه بدین تا کاملا گرسنگی او برطرف بشه و خودش از شیر خوردن دست بکشه.
بهترین تغذیه برای نوزاد مصرف شیر مادر است ولی اگر به دلایلی مجبور هستید همزمان از شیر مادر و شیر خشک استفاده کنید، مثلا تصمیم دارید سرکار بروید از هفته ها قبل به فکر تبدیل به شیرِ ترکیبی مادر، شیرخشک باشید. شما می توانید از روش های زیر استفاده کنید:
- زمانی که مجبورید نوزاد رو ترک کنید و می خواهید مطمئن شوید که او می تواند تغذیه شود
- زمانی به او اولین شیر با شیشه را بدهید که احساس ناراحتی نداره. یعنی زمان گرسنگی و گریه شدید، شیر با شیشه به نوزاد ندهید.
- در زمان شیر دادن با شیشه شیر، نوزاد رو به بدن خود نزدیک کنید تا تماس پوست به پوست تان حفظ بشه.
زمانی که دکتر به شما توصیه می کنه، شیر شما برای نوزاد مناسب نیست و باید از شیر خشک استفاده کنید، در مورد نوع شیر خشک مصرفی حتما با پزشک مشورت کنید. برخی مواقع نوزاد نسبت به شیر خشک مصرفی حساسیت داره و باعث بروز مشکلاتی برای نوزاد خواهد شد.
دادن شیر خشک به نوزاد باعث کمتر شدن شیر شما میشه و نوزاد شیرخوار روشی دیگه ای از مکیدن رو یاد می گیره. این کار باعث می شه که شیردادن بخصوص دادن شیر مادر به او مشکل ساز بشه.
مادر عزیز سه ماه از زایمان شما گذشته و این روزها برای شما سخت از دوران بارداری میگذره. در این مدت شما کنترل بیشتری روی نوزاد پیدا کردید. اما سعی کنید کمی هم به خودتان برسید و از تفریح با دوستان، خرید رفتن و کارهایی که قبل از زایمان انجام می دادید غافل نباشید.
شاید هنوز شکم شما فرم مناسبی پیدا نکرده و بزرگ به نظر می رسه. وزن شما در طول 9 ماه بارداری کم کم زیاد شده و انتظار میره با شرایطی که الان دارید تغذیه مناسبی داشته باشید. در نهایت وزن شما هم با ورزش های شکمی کمتر میشه. هیج وقت سعی نکنید وزن خود را با کم کردن و یا نخوردن غذا کم کنید. به یاد داشته باشید شما الان یک مادر شیرده هستید که بدنتان نیاز به مواد غذایی مغذی داره و نباید خودتون رو از مواد غذایی محروم کنی
رشد نوزاد شما
هفته دهم رشد نوزاد و شیرخوار
در هفته دهم رشد نوزاد و شیرخوار،حرکت های دست و پای نوزاد مناسب و هماهنگ تر شده، در هفته ۱۰ رشد نوزاد، هنگامی که روی شکم قرار داره حرکت دادن پاهاش رو شروع می کنه و این حرکت اولین مرحله یادگیری راه رفتن نوزاده. در هفته ده رشد نوزاد، برنامه خواب نوزاد تنظیم شده. صبح ها وقتی از خواب بیدار میشه شیر میخوره و بازی کردن رو شروع می کنه.
در هفته دهم رشد نوزاد و شیرخوار،حرکت های دست و پای نوزاد مناسب و هماهنگ تر شده. اگر دقت کنید نوزاد به افرادی که در اطرافش هستند، واکنشی مثل تکون دادن دست و پاها بصورت دایره ای نشون میده.
در این مواقع سعی کنید فضایی رو با پهن کردن پتو روی زمین دراختیارش قرار بدین. نوزاد با حرکت دست و پاهاش باعث میشه عضلاتش قوی بشه. در هفته ۱۰ رشد نوزاد، هنگامی که روی شکم قرار داره حرکت دادن پاهاش رو شروع می کنه و این حرکت اولین مرحله یادگیری راه رفتن نوزاده.
دستهای نوزاد رو بالای سرش ببرید و دست ها رو به حالت نرمش به سمت چپ و راست حرکت بدین. در این حالت نوزاد به دست هاش نگاه می کنه و این کار شما باعث میشه هماهنگی بین چشم و دست نوزاد به وجود بیاد، همینطور باعث خندیدن نوزاد خواهد شد.
گاهی اوقات که هوا آفتابیه نوزاد رو روی شکم خوابانده و در معرض نور خورشید قرار بدین. در یک روز که هوا خوب است، به همراه نوزاد پیاده روی کنید. برای بالا بردن مهارت گفتاری نوزاد، بهتره در بیشتر اوقات با او حرف بزنید و از انواع موسیقی ها برای آرامش نوزاد استفاده کنید.
در هفته ده رشد نوزاد، برنامه خواب نوزاد تنظیم شده. صبح ها وقتی از خواب بیدار میشه شیر میخوره و بازی کردن رو شروع می کنه. قبل از نهار هم حدود دو تا سه ساعت دوباره می خوابه. بعد از ظهرها هم، خواب و بازی کردن رو ادامه میده و در آخر روز میخوابه.
شما تقریبا برنامه خواب نوزاد رو میدونید اما اگه کودک شما چرت نزد و یا در طول شب اصلا نخوابید، نباید نگران باشید. کم کم این عادت در ذهن نوزاد نهادینه میشه و الگوی خواب منظم خواهد شد.
اگر نوزاد در طول شب حدود 5 تا 6 ساعت می خوابه بسیار خوشحال باشید، چون بیشتر نوزادان هنوز در طول شب از خواب بیدار می شوند. با حمام آب گرم، بازی کردن و شیر دادن در ساعت های مشخصی از روز، برنامه سالمی برای خواب کودک تنظیم کنید. اگه میزان از خواب پریدنهای نوزادتان زیاده، از نظر داشتن رفلاکس نوزاد رو نزد پزشک متخصص ببرید .
برای تقویت ذهنی و هوشی نوزاد در هفته 10 رشد، بهتره کارهای زیر را انجام دهید:
- صحبت کردن با کودک: جالبه بدونید رابطهای بین تعداد کلماتی که نوزاد می شنوه و بهره هوشی کلامی او وجود داره.
- کتاب خوندن برای نوزاد و نشان دادن تصاویر کتاب به کودک
- بغل کردن کودک و داشتن رابطه چشمی با نوزاد
از تولد نوزاد شما 10 هفته گذشته و نوزاد کمی بزرگتر شده. در هفته ده رشد، نیاز نوزاد فقط تغذیه و یا تعویض پوشک نیست. شما به عنوان یک مادر وظیفه شناس باید کارهایی رو انجام بدین و مطمئن باشید انجام این کارها در داشتن فرزندی شاد موثر است. پس لیستی تهیه کنید و آن را الگو قرار دهید.
- زمان تغذیه نوزاد در طول ساعات شبانه روز را یادداشت کنید
- چه چیزهایی باعث خوشحالی نوزاد شما میشه؟ با نوشتن آنها می توانید کودک خود را بیشتر خوشحال ببینید
- خواب نوزادان در ساعت های شبانه روز متفاوته و شما باید برای اینکه به کارهای روزمره خودتون برسید زمان خواب نوزاد رو یادداشت کنید تا وقتی بیدار شد، زمان کافی برای گذراندن با نوزاد رو داشته باشید.
- کارهایی که باعث ترس و ناراحتی نوزاد هم میشه جزو لیست شما هستند و باید دلیل آنها رو بدونید و سعی کنید نوزاد رو از این شرایط دور کنید.
بیشتر نوزادان از یک الگوی مشخص پیروی می کنند و اگر شما براساس این الگو نیازهای کودک رو برطرف کنید، کودک شما در آرامش بیشتری قرار می گیره. البته بعضی روزها هم ممکنه نوزاد از این الگو پیروی نکنه و بدخلقی و بی خوابی داشته باشه. بهترین کار برای این نوزادان خواب شب در محیطی آرام و زود خوابیدن است. به هر حال برنامه ای که شما تنظیم کردید در طول هفته های رشد شیرخوار باید بروز باشه.
رشد نوزاد شما
هفته یازدهم رشد نوزاد و شیرخوار
در هفته یازدهم رشد نوزاد و شیرخوار، حرکات نوزاد هماهنگ تر می شه و حرکات چرخشی خواهد داشت. در هفته یازده رشد، نوزاد و شیرخوار حدود ۴.۵ کیلوگرم وزن داره. نوزاد در هفته ۱۱ رشد، ذهن فعالی داره و باید سعی کنید توانایی های نوزاد را فعال کنید.
در هفته یازدهم رشد شیرخوار، هنگامی که نوزاد رو صدا می کنید، قادره سرش رو برگردونه و به شما نگاه کنه و وقتی که نوزاد رو روی زمین می گذارید نوزاد توانایی نگه داشتن سر رو داره.
همچنین حرکات دست و پای نوزاد در هفته ۱۱ رشد هماهنگی بیشتری داره و شما باید با قراردادن نوزاد رو پتو، فضایی رو برای حرکت اندام های کودک پیش بینی کنید. اجازه بدین نوزاد دست و پاهای خودش رو تکون بده تا عضلاتش قوی بشه. نوزاد وقتی روی زمین قرار میگیره سعی میکنه با کمک پاهاش، بدنش رو تکون بده. در هفته یازده رشد، نوزاد اولین مرحله چهار دست و پا رفتن رو یاد می گیره!
عروسکهای رنگی رو بالای سر نوزاد خود آویزان کنید تا نوزاد با دست یا پا به آنها ضربه بزنه. این کار باعث میشه هماهنگی بین دست و چشم های نوزاد به وجود بیاد.
حدود وزن نوزاد در موقع تولد بین ۲.۵ تا ۳.۵ کیلوگرم است که در هر هفته باید ۱۵۰ تا ۲۰۰ گرم افزایش وزن داشته باشد. در هفته یازدهم رشد نوزاد و شیرخوار حدود ۴.۵ کیلوگرم وزن داره.
نوزاد در هفته یازده رشد، ذهن فعالی داره. توانایی ذهن نوزادان در هفته یازدهم رشد به حدی است که مثلا اگر بخواهید نوزاد به زبان دیگری تسلط داشته باشه، می تونید از این هفته با فلش کارت های زبان و یا فیلم این توانایی رو در کودک فعال کنید.
نوزادان دارای ظرفیت و توانایی یادگیری هر نوع زبانی هستند. البته نوزادان با بزرگ شدن در شش ماهگی تا یک سالگی، به زبانی که در محیط منزل و بیرون استفاده می شه، توجه می کنند و کم کم این توانایی در آنها از بین میره.
با شنیدن صداها نوزاد آنها رو تقلید می کنه. شما با گفتن کلمات و حروف به نوزاد هم می توانید این توانایی رو در نوزادتان بهبود ببخشید. نوزادان با شنیدن صداها با آنها آشنا می شوند. با اینکه نوزاد نمی تونه پاسخ شمارو بده اما در ذهن خود اون هارو ثبت می کنه. گاهی اوقات شما کودک رو ساکت و آرام می بینید که بادقت به اطراف خود نگاه می کنه. هفته 11 رشد نوزاد اولین مرحله یادگیری است و بهتره بدونید مغز نوزاد پس از تولد 5 سانتی متر رشد می کنه.
برای بهبود مهارت های ارتباطی با نوزاد صحبت کنید و به صورت و دستها و پاهایش نگاه کنید. کوچکترین نوزادان با شنیدن صدای مادرشان دست ها و پاهای خودشون رو تکون میدن.
در هفته یازدهم رشد نوزاد، بعضی از مادران به جای شیر خود از شیر خشک استفاده می کنند. اما نکته ای که بسیار مهمه و ممکنه سلامتی نوزاد رو به خطر بندازه، استفاده از شیر گاو برای نوزاده که بهتره با این عوارض آشنا بشوید:
- نوزاد شیر گاو را به خوبی شیر مادر و شیر خشک هضم نمی کنه
- نبود آهن، ویتامینC و دیگر مواد مغذی در شیر گاو
- نداشتن چربی های مورد نیاز برای رشد نوزاد
- مبتلا شدن نوزاد به کم خونی و فقر آهن
- ایجاد مشکلات و حساسیت های گوارشی که باعث دیده شدن خون در مدفوع نوزاد می شود.
بعضی نوزادان نسبت به مواد لبنی دچار حساسیت می شوند. ممکنه صورت نوزاد جوش بزنه و یا دچار رفلاکس شدید بشه. اگزما، کهیر و جوش اطراف دهان و چانه یا گرفتگی مزمن بینی، آبریزش بینی، سرفه، خس خس سینه یا مشکلات تنفسی همه از علائمی هستند که نشون میده نوزاد به آلرژی مبتلاست. سعی کنید تا مدتی نیازهای غذایی اش رو از طریق محصولات دیگه ای تامین کنید.
مادر عزیز در صورت داشتن رابطه جنسی با همسر بهتر است قرص های جلوگیری از بارداری استفاده کنید. شیردهی مانع از بارداری شما نمی شه. تخمک گذاری قبل از شروع پریودی انجام میشه و وقتی که باردار شوید هیچ علائمی رو مشاهده نمی کنید.
روش های جلوگیری از باردار شدن:
- قرص های ضدبارداری: بعد از هر بار رابطه جنسی از قرص های ضد بارداری استفاده کنید.
- دستگاه IUD : اگر مدت ها تصمیم دارید باردار نشوید از دستگاه IUD استفاده کنید.
- کاندوم: بهترین روش برای پیش گیری از بارداری در این ایام کاندوم است. چون روی شیردهی شما تاثیری نداره و فراموشی هم ندارد.
رشد نوزاد شما
هفته دوازدهم رشد نوزاد و شیرخوار
در هفته دوازدهم رشد، کودک قادره که شمارو بشناسه. نوزاد در هفته دوازده رشد، در طول شب ۱۲ ساعت می خوابه. تعویض به موقع پوشک نوزاد در هفته ۱۲ رشد باعث پیشگیری از سوختگی پای نوزاد می شه.
نوزاد در هفته دوازدهم رشد شیرخوار، قادره که شمارو بشناسه. البته نوزاد نسبت به دیدن غریبه ها هم لبخند می زنه. اما نوزاد شما و همسرتان رو بهتر از دیگران می شناسه و در آغوش شما و افراد نزدیک خانواده آرامش بیشتری داره.
گاهی اوقات نوزاد فقط به چشمان شما نگاه می کنه و بدون حرف زدن با شما ارتباط چشمی برقرار می کنه. نوزاد در یک جمع شلوغ با چشمان خود به دنبال شما می گرده و وقتی شمارو پیدا می کنه با حرکت دست ها و یا لبخند زدن شما رو متوجه خودش می کنه. البته همیشه به یاد داشته باشید بوی شما برای نوزاد آرامش بخشه و تنها جایی که احساس آرامش بیشتری داره، آغوش شماست.
نوزاد نسبت به هفته های قبل رشد شیرخوار کنجکاوتر شده و تمایل داره بیشتر طول روز رو به بازیگوشی سپری کنه. نوزاد در هفته ۱۲ رشد، وقتی که می خنده صدای خنده هاش بلندتر از قبل شده! نوزاد توانایی داره با کمک شما روی پاهای خودش وایسه و شما باید بیشتر مراقب باشید، چون هنوز به کمک شما احتیاج داره.
نوزاد در هفته 12 رشد، شب ها 12 ساعت می خوابه. در طول شب دوبار برای شیر خوردن بیدار می شه. نوزاد در طول روز هم حدود 3 بار خواب کوتاهی داره. البته برخی از نوزادان هنوز ریتم مشخصی ندارند و ممکنه در ساعاتی که باید بخوابند بی قراری کنند و خوابشان نبرد. پس برای اینکه این مشکل را حل کنید نوزاد را در جای ساکت و آرام و یا در ساعت مشخصی روی تختشان قرار دهید تا شرایط به وجود آمده باعث بشه نوزاد بخوابه.
بیشتر نوزادان قبل از تولد یک سالگی دو بار موهایشان رشد می کنه. اما زمان ریزش مو و رشد دوباره مو در نوزادان متفاوته. وقتی نوزاد موهای قدیمی رو از دست میده به سرعت موی جدید جایگزین میشه، اما در برخی نوزادان این زمان ممکنه طول بکشه. رنگ مو و بافت و تراکم موی جدید با مویی که نوزاد در حین تولد داشته، فرق میکنه.
گاهی اوقات برخی نقاط در سر نوزاد بدون مو هستند، اگر نوزاد شما همیشه به یک حالت خوابیده، بیشتر این مشکل را در آن ناحیه می بینید. البته در این موارد نباید زیاد نگران باشید. وقتی نوزاد شروع به حرکت می کنه، این مشکل برطرف میشه.
سعی کنید بیشتر اوقات نوزاد روی شکم بخوابه، این کار هم به تقویت عضلات گردن کمک می کنه و هم نوزاد وقتی می خوابه بیشتر تکون می خوره و همیشه در یک حالت باقی نمی مونه.
و اما اگه مشکل نوزاد جدی است باید به پزشک مراجعه کنید و یک کلاه مخصوص سر نوزاد کنید تا شکل جمجمه به حالت طبیعی برگرده. اگه زود به این مسئله توجه کنید، باعث می شه سرعت بهبود افزایش پیدا کنه.
چرا نوزاد نقاط بی مو دارد؟
- نوزادانی که با موی زیاد به دنیا می آیند بدلیل کاهش هورمون، ریزش مو خواهند داشت.
- عفونت های قارچی هم می تونه از دلایلی باشه که نوزاد در نواحی از سر دچار بی مویی بشه. این موضوع بیشتر برای نوزاد زیر 6 ماه اتفاق می افته.
نوزادی که دستش رو زیر سرش میذاره نقاط بی مویی بیشتری داره. وقتی نوزاد رشد میکنه موهای اون قسمت از سر نیز رشد می کنند.
پوست نوزاد بسیار حساسه. سوختگی پای نوزاد به نوع پوشک یا زمان تعویض پوشک نوزاد بستگی داره. اگر تعویض پوشک نوزاد به موقع انجام نشه باعث سوختگی پای نوزاد خواهد شد.
تقریبا در تمام نوزادان سوختگی پوشک دیده می شه. حساس بودن پوست نوزاد و تماس با ادرار یا مدفوع باعث سوختگی پوست پای نوزاد خواهد شد. التهاب و قرمزی، بی قراری و گریه باعث بی خوابی در نوزاد شده که در دراز مدت اگه درمان نشه، نوزاد به بیماری های عفونی پوست مبتلا میشه.
راه های پیشگیری از سوختن پای نوزاد:
- تعویض به موقع پوشک نوزاد
- استفاده از پوشکی مناسب
- باز گذاشتن پاهای نوزاد در مجاورت هوا
- استفاده از کرم و لوسیون های سوختگی پای نوزاد که باعث تقویت و نرم شدن پوست خواهد شد.