بین هفته دو رشد نوزاد، برای انجام اولین معاینه نوزاد به پزشک مراجعه کنید. در این معاینه پزشک قد، وزن و دور سر نوزاد را اندازه گیری و اعداد را در جدول رشد وارد می کنه تا از رشد مناسب نوزاد مطمئن بشه.
هفته های اول تا چهارم رشد نوزاد
رشد نوزاد شما
هفته اول رشد نوزاد و شیرخوار
مادر عزیز بالاخره کودک دوستداشتنی تان به دنیا آمد و او را در آغوش گرفته اید! در هفته اول رشد شیرخوار و نوزاد، به مواردی می پردازیم که کار شما را راحت تر می کنه. هفته اول نوزاد با اینکه توانایی نداره اطراف رو به وضوح ببینه، اما بوی شما برای او آشناست و با شنیدن صدای شما به آرامش می رسه.
در هفته اول رشد شیرخوار و نوزاد، نوزاد شما بینایی بسیار مبهمی داره. نوزاد پس از تولد نزدیک بینه و فقط در فاصله ای ۲۰ تا ۲۵ سانتی متری قادره اطرافش رو ببینه. شاید دقت کرده باشید وقتی با کودک خود حرف می زنید او به چشمان شما نگاه نمی کنه و چیزی که براش جذابیت داره اجزای صورت شماست که حرکت می کنند. تحقیقات نشون میده که نوزادان، نگاه کردن به صورت انسانها را بیشتر از هر رنگ یا چیز دیگه ای، دوست دارند. همچنین، نگاه کردن به اشیایی که تفاوت رنگها در آنها شدیدتر باشه، برای نوزادان بسیار جذابه!
پوست نوزاد شما چین و چروک زیادی داره! نوزاد ۹ ماه در مایع آمنیوتیک بوده و روی پوست نوزاد با ماده مومی سفید مایل به زرد به نام ورنیکس پوشیده شده. اگر نوزاد نارس به دنیا آمده باشه، بدنش پوشیده از موهایی ریز به نام کرک جنینی (لانگو) است که در چند هفته آینده ناپدید می شود. نوزاد تا چند روز قبل درون رحم شما بوده و توانایی باز و بسته کردن دست ها و پاهایش را نداره. شکل پاهای نوزاد در ابتدای تولد پرانتزی است. نقطه های سفید روی پوست هم با گذشت زمان از بین میره. سرِ نوزاد غیر متقارن و حتی خربزهای شکله که این مساله هم به مرور حل میشه.
به محض تولد نوزاد، پرستار یا یک متخصص اطفال، به کمک تست آپگار، میزان سلامت کودک شما را ارزیابی می کنند. تست آپگار نوزاد، بعد از تولد نوزاد انجام میشه و هر 5 دقیقه این تست تکرار میشه. تست آپگار نوزاد، برای سنجش تنفس، ضربان قلب، تون عضلانی، واکنشهای عصبی (رفلاکسها) و رنگ پوست نوزاد انجام میشه.
قد و وزن نوزاد، دور سر و دمای بدن اندازه گیری میشه و همچنین میزان شنوایی و بینایی نوزاد هم در بدو تولد مورد سنجش قرار می گیره. وزن طبیعی نوزاد در بدو تولد به طور میانگین حدود 3250 گرم و قدی حدود 50 سانتی متر داره. 48 ساعت تا 5 روز پس از تولد نیز آزمایش غربالگری نوزادان برای بررسی برخی نارساییها تجویز میشه.
در زردی، رنگ پوست و رنگ سفیده چشم نوزاد زرد می شود. برای دیدن این تغییر دست خود را روی بینی یا سینه کودک فشار دهید، بخوبی می تونید این تغییر رنگ رو ببینید. علت زردی تجزیه بیشتر گلبولهای قرمز و تولید مادهای به نام بیلی روبین است.
اگر نوزاد رنگ پوستش تیره تر باشه این تغییر خودش رو در لثه ها نشون میده. زردی نوزاد، از روز دوم و سوم تولد شروع میشه و بعد از 2 هفته خودبخود از بین میره. زردی نوزاد بیخطره و نیاز به درمان خاصی نداره.
نوزادان نارس و نوزادانی که بیماری ژنتیکی دارند، نسبت به زردی آسیب پذیرتر هستند. حتی در برخی موارد اگر نوزاد شیر کافی دریافت نکنه دچار زردی می شه، چون در این حالت، بیلی روبین نمی تونه از طریق مدفوع از بدن خارج بشه. در مواردی که زردی با بیحالی و خوب شیر نخوردن همراه باشه، برای نوزاد بسیارخطرناکه.
نوزاد تازه متولد شده در هفته 1 رشد نوزاد و شیرخوار، باید هر دو تا سه ساعت یک بار شیر بخوره. شیر خوردن نوزاد حدود 10 تا 15 دقیقه طول میکشه و یا اگر از شیر خشک استفاده می کنید، حدود 60 تا 90 سی سی شیر خشک مصرف میکنه. در طول شبانه روز هم 6 تا 8 مرتبه ادرار و دو مرتبه یا بیشتر هم مدفوع داره.
همانطور که گفتیم، نوزاد در رحم با مایع ورنیکس پوشیده شده بود که در بعد از تولد روی پوست نوزاد دیده میشه، ورنیکس برای پیشگیری از عفونت نوزاد بسیار مفیده و با حمام زود هنگام از بین میره، پس بهتره در روز اول تولد نوزاد را با پارچه ای مناسب تمیز و خشک کنید.
حمام کردن در روزهای اولیه تولد، استرس زیادی برای نوزاد به دنبال داره و مهم تر اینکه علائم حیاتی بدنش مثل ضربان قلب و تنفس، هنوز ثابت نشده و به همین دلیل حمام کردن نوزادان موجب ایجاد مشکلات تنفسی در آنها می شه. پس بهتره از انجام این کار خودداری کنید.
برخی خانواده ها تا زمان جداشدن ناف، نوزاد را حمام نمی کنند، با توجه به اینکه زمان جداشدن ناف نوزادان متفاوت و در بیشتر اوقات طولانیه، این شیوه مناسب نیست؛ چون ترشحات در این مدت طولانی، باعث عفونت های بسیاری در نوزادان می شه. مناسب ترین زمان برای حمام کردن نوزاد روز دوم پس از متولد شدن است.
اما نوزادانی که مادر مبتلا به بیماری هایی مانند ایدز و هپاتیت است، به دلیل آلودگی ترشحات روی بدن نوزاد، شستن آنها پس از تولد و پس از ثابت شدن تنفس لازمه.
بهتره نوزاد در ماه های اولیه هر هفته دو مرتبه شود و حمام کردن کمتر از این زمان، باعث عفونت در نوزاد و بیشتر از این تعداد باعث افزایش استرس و خشکی پوست در نوزاد می شه.
دو تا چهار روز بعد از تولد نوزاد، پستان های شما پر از شیر خواهد شد. قبل از این، نوزاد شیرخوار شما از یک مایع مغذی به نام “ آغوز” تغذیه میکرد. پستانهای شما حساس، سفت یا داغ شده و ممکنه ورم کنه، حتی احساس تپش یا ضربان در پستان ها رو هم ممکنه داشته باشید. در لحظه شیر دادن به نوزاد دردناک بودن پستان ها موقتیه.
با روش های زیر می توانید درد پستان ها تا حدی کاهش بدهید:
- گرفتن دوش آب گرم
- کمپرس گرم پستان ها قبل از هر بار شیر دادن (مثلا: قرار دادن پارچه در آب گرم و سپس گرفتن آب آن و گذاشتن روی سینهها)
- قبل از شیر دادن به نوزاد، کمی از شیر هر یک از سینههای خود را بیرون بریزید.
- از یک سوتین مناسب دوران شیردهی استفاده کنید.
- هر دو یا سه ساعت، به کودک خود شیر بدهید.
- در هر وعده شیردهی از هر دو پستان به نوبت شیر دهید.
- پس از شیر دادن به کودک، سینههای خود را با کمپرس سرد (کیسه یخ) ماساژ دهید.
اگر در هفتههای اول از غذاهای ادویهدار، ماهی و پیاز فراوان یا سیر استفاده کنید، ممکنه در شیر خوردن نوزاد تاثیر بگذاره.
در هفته یکم رشد نوزاد و شیرخوار، بهتره فرزندتان را به پشت و بدون بالش بخوابانید تا از سندرم مرگ ناگهانی نوزاد پیشگیری کنید. استفاده از تشک خیلی نرم برای نوزاد خطرناکه، پس از تشک های استاندارد و مخصوص تخت كمک بگیرید.
در هفته 1 رشد نوزاد و شیرخوار، کودک مقاومت زیادی نسبت به بیماریها نداره و هرچه ملاقاتی کمتری داشته باشه، براش بهتره. در هفته اول اجازه بوسیدن نوزاد رو به دیگران ندهید و فکر نکنید بوسیدن دست به جای صورت نوزاد از انتقال بیماریها به او جلوگیری می كنه.
هر بار پس از مدفوع، نوزاد را بشویید و خشک کنید بهتره قبل و بعد از دو بار تغذیه نوزاد، پوشکش رو چک کنید و در صورت دفع ادرار و مدفوع پوشک رو تعویض کنید.
روز اول و دوم، خشک شدن بند ناف نوزاد شروع میشه. رنگ بند ناف در ابتدا زرده و بعد قهوهای میشه. محل بند ناف را خشک نگه دارید اما به هیچوجه از الکل برای ضدعفونی کردن آن استفاده نکنید. چیزی روی آن قرار ندهید و پوشک نوزاد را زیر بند ناف ببندید.
رشد نوزاد شما
هفته دوم رشد نوزاد و شیرخوار
در هفته دوم رشد نوزاد و شیرخوار، نوزاد در بیشتر مواقع خوابه و هنوز قدرت بینایی اش در فاصله حدود 20 تا 45 سانتیمتره. بین هفته 2 رشد نوزاد، برای انجام اولین معاینه به پزشک مراجعه کنید، اگه نوزاد هنگام تولد واکسن هپاتیت B را دریافت نکرده باشه، در هفته دو م، باید واکسن او را نیز بزنید.
هر دو هفته ابتدایی رشد شیرخوار تقریبا شبیه هم هستند. در هفته دوم نوزاد در بیشتر مواقع خواب است. نوزاد معمولاً بین 16 تا 20 ساعت در شبانه روز میخوابه. خوابیدن نوزاد در هفته های ابتدایی فقط باید به پشت باشد و در مواقعی که بیداره بهتره به شکم خوابانده بشه تا عضلات پشت و گردن نوزاد تقویت بشوند.
بعضی کارشناسان معتقدند نوزادانی که در این حالت قرار نمی گیرند در رشد مهارت های حرکتی تاخیر دارند. البته نوزاد در مقابل خواباندن به شکم گریه می کنه. وقتی نوزاد خوابی عمیق داره و برای شیر خوردن هم بیدار نمیشه، در این مواقع شما باید نوزاد رو بیدار و پوشکش رو تعویض کنید. زمان خواب نوزاد متفاوته و معمولا شب ها بیدار هستند و روزها می خوابند، که البته با گذشت زمان این مشکل هم حل میشه.
بینایی نوزاد در هفته 2 رشد، هنوز هم در مرحله ی “fuzzy” است و بهتره بدونید نوزادان نزدیک بین به دنیا می آیند و قدرت بینایی نوزاد در فاصله حدود 20 تا 45 سانتیمتره! پس برای دیده شدن باید خیلی به او نزدیک شوید.
شیر مادر بهترین غذا برای نوزاده و نوزاد رو از مبتلا شدن به بیماری های گوناگون مصون میکنه. شیر مادر حاوی تمام ویتامین ها و مواد غذایی لازم برای نوزاد در 6 ماهه اول زندگی است.
در هفته دوم رشد نوزاد و شیرخوار، میزان تقاضای شیر از سوی نوزاد به میل و تحمل او بستگی داره، پس بهتره از تغذیه ساعتی و بدون توجه به میل نوزاد خودداری كنید و اجازه بدهید هنگامی که فرزندتان گرسنه شد، شیر بخوره.
هنگام شیردهی نوزاد را حداقل به مدت پنج دقیقه زیر هر سینه قرار دهید و صبور باشید چرا که یک شیردهی کامل در دو وعده حدود 15 دقیقه طول میکشه.
اما بعضی از نوزادان شیر نمی خورند و آن را در دهان خود نگه می دارند، نشانه های نگه داشتن شیر در دهان نوزاد، غل زدن شیر در دهان و حرکت سر به یک طرف همراه با گریه است، که در این حالات ممکنه نوزاد مشکل قورت دادن داشته باشه:
- برفک و التهاب دهان
- ریفلاکس معده به مری
- زخم بودن حلق
- مشکلات تکاملی و مغزی
- عدم هماهنگی عصبی و عضلانی حلق و حنجره
و حالاتی که باعث پریدن شیر به اندام های تنفسی می شه و یا ترس غریزی از خفه شدن از دیگر دلایلی هستند که باعث می شه نوزاد شیر را در دهان خود نگه داره.
پزشک با گوشی صدای قلب و شش نوزاد معاینه میکنه و شکم نوزاد را با لمس کردن مورد بررسی قرار میده تا از نبود ورم یا تودهٔ غیر عادی اطمینان پیدا کنه. همچنین با چرخاندن مفاصل ران نوزاد از نبود در رفتگی یا بد شکلی مفاصل مطمئن میشه.
قسمت نرم سر نوزاد را نیز بررسی میشه تا اطمینان پیدا کنه که این ناحیه خیلی زود بسته نشده، چون مغز نوزاد در داخل جمجمه باید زمان کافی برای رشد داشته باشه.
اگر نوزاد هنگام تولد واکسن هپاتیت B را دریافت نکرده باشه، در هفته دوم، باید واکسن او را بزنید.
در هفته اول و دوم رشد نوزاد و شیرخوار، نوزاد ذهن فعالی داره و قابل به تشخیص صدا و تصویر افراد غریبه و آشناست. نوزاد اضطراب نداره و معمولاً فقط در آغوش پدر و مادر یا مراقب همیشگی خود آرام میشه .
لمس نوزاد و توجه شما به نوزاد در او به ایجاد حس امنیت و آرامش کمک زیادی می کنه، سعی کنید در روزهای ابتدایی زندگی نوزاد او را در آغوش بگیرید و به نیازهای او سریعا پاسخ دهید. ایجاد آرامش باعث رشد مغزی نوزاد می شود.
رشد نوزاد شما
هفته سوم رشد نوزاد و شیرخوار
با گذشت هر هفته از تولد کودک عزیزتان، مشاهده می کنید که او هوشیار تر می شود. نوزاد در هفته سوم رشد، توجه بیشتری به اطرافش نشان می ده و چیزهای جدید هر چند کم ، رو یاد می گیره.
نوزاد شما نسبت به دو هفته قبل رشد شیرخوار کمتر می خوابه و سطح هوشیاری اش بالا رفته. خواب نوزاد در هفته سوم رشد نوزاد، ۱۶ تا ۱۸ ساعته و هنوز زمان خواب مشخصی نداره و ممکنه شبها بیدار و روزها خواب باشه. حتی نوزاد میتونه درجای پر سر و صدا هم بخوابه.
در هفته ۳ رشد، نوزاد به تدریج قوی تر شده ولی هنوز قادر نیست سرش رو را ثابت نگه داره و شما باید سر او را در دستانتان بگیرید.
بینایی نوزاد در هفته سوم هنوز هم ضعیفه و قدرت دیدن اشیاء رو از فاصله دور نداره. علاقۀ نوزاد به رنگهای متضاد و پررنگ مثل سیاه و سفید و یا قرمز است. در هفته سه رشد، نوزادان نسبت به چهره نزدیکان خود واکنش نشون میدن و به چهره شخص زل می زنند.
نوزاد ۹ ماه را در شکم شما سپری کرده، و پس از تولد دستها و پاهایش را به درون شکمش جمع می کنه. اگر حالت پاهای نوزاد پرانتزی هستند، نگران نباشید این بخاطر همان جمع شدگی داخل رحم است و تا ۵-۶ ماهگی پاهای نوزاد کاملا صاف می شه.
در هفته ۳ رشد نوزاد شیرخوار، نوزادتان علاوه بر گریه کردن صداهای دیگر نیز از خود درمی آورد که این صداها راه دیگری برای ارتباط برقرار کردن نوزاد با شماست.
نوزاد از ابتدای تولد سعی میکنه چیزهایی رو که می بینه تقلید کنه، مثلا اگه برای او زبانتان را در بیاورید می بینید که نوزاد هم سعی می کنه زیانش رو بیرون بیاره.
همچنین کودک شما می تونه احساساتش رو به شکلهای مختلفی به شما نشان بده. ممکنه وقتی با نوزاد بازی می کنید اگر دوست نداشته باشه، شروع به خمیاره کشیدن می کنه و یا روش رو از شما برگردونه و گریه می کنه. پس خوب به حرکات نوزاد توجه و طبق میل او با او رفتار کنید.
گریه های غیر قابل كنترل در كودكی كه از سایر جهت سالم است، را کولیک نوزاد می گویند. اگر نوزاد شیرخوار شما بیشتر از 3 روز در هفته و هر روز بیشتر از 3 ساعت گریه می کنه، مبتلا به کولیک است. ممکنه فکر کنید که این موضوع خیلی هم بد نیست ولی واقعیت اینه که معمولاً کودکان کولیکی بیش از سه ساعت در روز و 6-7 روز در هفته گریه می کنند. کولیک ممکنه خودش رو از هفته سوم رشد نوزاد و شیرخوار، نشون بده و تا 4 ماهگی ادامه داشته باشه.
گریههای ناشی از کولیک میتونه باعث اضطراب، مشکل در شیردهی، افسردگی بعد از زایمان، مراجعههای بیمورد به دکتر، یا آزار کودک، از جمله سندروم تکان شدید در نوزاد بشه.
علت اصلی کولیک، مشکل در سیستم گوارش شیرخوار است. دستگاه گوارش نوزاد دارای مقادیر بسیار كم آنزیمها و شیره های گوارشی است كه مسئول هضم مواد غذایی هستند. هنگامی که شیر مادر در دستگاه گوارش به خوبی هضم نشه، باعث ایجاد نفخ نوزاد و ناراحتی میشه. اگر نوزاد شیر خورده و سیر است، باد گلویش را گرفته اید و تعویض پوشکش رو به موقع انجام داده اید، ولی هنوز بی وفقه گریه می کنه سعی کنید نوزاد رو آرام کنید. نوزاد رو در آغوش بگیرید و راه ببرید و وقتی در بغلتان است او را تاب دهید. کودک رو دمر بخوابانید و بسیار آرام پشتش رو ماساژ بدین. همینطور حمام آب گرم هم می تونه موثر باشه.
در هفته سوم رشد نوزاد و شیرخوار، به علت منقبض شدن رحم، خونریزی شما در زمان شیردهی بیشتر می شه. اگر خونریزی شما به رنگ قرمز روشن بود یا تا دو هفته بعد همچنان غلیظ بود، به پزشک مراجعه کنید.
مادر عزیز سه هفته است که مهمان جدیدی به جمع شما اضافه شده و با مسایل پس از زایمان و نگهداری از نوزاد روبرو شدید. کمبود خواب یکی از مسائلیه که در این روزها شما رو کلافه کرده و شما انرژی لازم رو برای انجام کارها ندارید. بهترین راه این است، زمانی که نوزادتان خوابه شما هم استراحت کنید. تغییرات هورمونی زیادی در بدن شما صورت گرفته و ممکنه شما دچار افسردگی پس از زایمان شده باشید. سعی کنید زمانی رو هم به خودتون اختصاص بدین و از افراد نزدیک خود برای نگهداری نوزاد کمک بگیرید. همینطور به تغذیه و خواب خود اهمیت بدین و اگه احساس می کنید میزان افسردگی در شما زیاده، حتماً با پزشک مشاور تماس بگیرید.
- در هفته 3 رشد نوزاد و شیرخوار، شیر خوردن دائم نوزاد ممکنه باعث ایجاد دانههایی روی لب یا برآمدگیهای سفید کوچک در سقف دهان نوزاد بشه، که این دو مورد طبیعی است. اگر لکههای سفیدی در دهان نوزاد دیدید با پارچه مرطوب به آرامی آن را مالش دهید اگر برطرف نشد، به پزشک مراجعه کنید. این لکههای سفید میتونه نشانه برفک دهان نوزاد که عفونت قارچی شایع در نوزاد است، باشه.
- چون عضلههای گردن نوزاد هنوز به رشد کامل نرسیده و سرش نسبت به سایر اندام های بدنش سنگین تره، هنگام بلند کردن یا بغل کردن نوزاد مراقب گردنش باشید.
- اگر روی گردن یا پشت گوشهای نوزاد لکههای قرمز و پوسته پوسته دیدین، ممکنه همان تکههای پوسته پوسته سر باشه که زیاد شده. این مورد خود به خود برطرف میشود.
- رنگ چشم های نوزاد ممکنه ثابت بمونه یا در طول یک سال تغییر رنگ بده.
- اگر نوزادتان مرتب به شما چشمک می زنه، یا به طور تصادفی حرکت و به جهات مختلف نگاه کنه، چشمانش را با پارچه مرطوب و با آب گرم تمیز کنید. این مشکل به دلیل مسدود بودن مجرای اشکی اتفاق میوفته. اگر سفیدی چشمان نوزادتان قرمز شده، احتمالا چشم ها عفونی شده و باید هرچه سریعتر به پزشک مراجعه کنید.
- احساس گرفتگی بینی بدلیل متورم بودن مجاری بینی است و نباید بینی نوزاد را با فین گیر تمیز کنید، چون باعث بیشتر شدن تورم بینی در نوزاد میشه. البته این شرایط در سرما خوردگی فرق می کنه.
- جوشهای قرمز یا پوستههای کنده شده روی رانهای نوزاد بدلیل حساسیت به پوشک است و اگر این مورد شدید بود به پزشک مراجعه کنید.
- اگر جوش های ریز به رنگ قرمز یا سفید که روی صورت، سینهها، شکم یا پشت نوزاد دیده شد، به دلیل واکنش پوست نوزاد به هورمونهای مادر است. این جوش ها در اثر واکنش به تغییر از مایع آمنیوتیکی به هوا ایجاد میشه. در این باره نباید نگران باشید و نیازی نیست در مورد آن کاری انجام دهید. اما اگر جوشها بزرگتر از اندازه سر سوزن هستند یا اگر تاولزده یا خشک شده اند برای اطمینان با پزشک مشورت کنید تا عفونت باکتریایی یا قارچی نباشه.
رشد نوزاد شما
هفته چهارم رشد نوزاد و شیرخوار
هفته چهارم نوزاد، کودک شما وارد یک ماهگی شده. خواب نوزاد در هفته ۴ رشد، بین ۱۶ تا ۱۸ ساعت در شبانه روزه و برای بهتر خوابیدن نوزاد باید سعی کنید ساعت خواب را تنظیم کنید. در یک ماهگی نوزاد، شما هم باید به پزشک مراجعه کنید و وضعیت بدن شما مورد بررسی قرار بگیره. در هفته چهار رشد نوزاد قادر به تشخیص چهره های آشنا است.
در هفته چهارم رشد شیرخوار، نوزاد شما اکنون یک ماهه شده و هر ماه ۳ سانتی متر و حدود ۱۵۰-۲۰۰ گرم، در هفته رشد می کند. حس شنوایی نوزاد به طور کامل پس از یک ماه رشد می کنه و وقتی که صدای بلند ی بشنوه، به آن توجه می کنه. نوزاد در یکماهگی توانایی داره کم کم سرش رو به سمت بالا بیاره و وقتی که رو ی شکم خوابیده سرش رو تکون بده
بینایی نوزاد در هفته 4 رشد، بهتر شده. در بسیاری از در نوزادانِ تازه متولد شده احتمال داره چشمانشان چپ باشه، برای بهتر شدن این مشکل باید با حرکت دست به آرامی در جلوی صورت سعی کنید تا توجه نوزاد رو جلب کنید و چشم نوزاد دست شمارو دنبال کنه.
انحراف چشم نوزاد تازه متولد شده، موضوعی طبیعیه ولی از 4 تا 6 ماهگی این مشکل باید برطرف بشه و در صورتی که یک یا دو چشم همچنان به سمتِ داخل، بیرون، بالا و یا پایین بروند، به احتمال زیاد کودک دچارِ اختلالی است که «لوچی» نامیده میشه و جهت درمان باید سریع تر به پزشک مراجعه کنید. برای بهتر شدن این مشکل باید با حرکت دست به آرامی در جلوی صورت سعی کنید تا توجه نوزاد رو جلب کنید و چشم نوزاد دست شمارو دنبال کنه.
نوزاد در یکماهگی میتونه بوی مادر خودش رو تشخیص بده و با صدا و بوی تن مادر آرام بشه. حس بویایی نوزاد از ابتدای تولد فعاله و به بوی خوب و بد واکنش نشان میده.
شاید کمی عجیب باشه، اما بوی خوشایند میتونه نوزاد رو در همان ماههای اول آرام کنه و برعکس، بوی ناخوشایند میتونه اشک شان را در بیاره. همینطور نوزاد چند ساعت بعد از تولد با بینی خود سینه مادر رو پیدا میکنه.
نوزادان بیشتر طعم شیرین را به مواد تلخ ترجیح داده و از هر چیزی که طعم ترشی و تلخی داشته باشه، متنفرند. حس چشایی از هفته یازدهم بارداری، شروع به رشد می کنه. اندام های چشایی روی زبان نوزاد، دقیقا همان اندام چشایی هستند، که ما داریم.
در هفته چهارم نوزاد قادر به تشخیص چهره های آشنا است. اگر که یک آینه روبروی صورت نوزاد قرار بدین و شکلک های خنده داری از خود درآورید، نوزاد سعی می کنه تا خودش را تشخیص بده. حافظه نوزاد هنوز کامل نشده و در حال رشده، ممکنه نوزاد شما رو تشخیص نده. با کودک خود صحبت کنید و در این حال نوزاد روی صورت شما متمرکز میشه و سعی می کنه، تا حرکت های شما رو کپی کنه و به زودی ادای شما رو در میاره.
خواب نوزاد یکماهه بین 16 تا 18 ساعت در شبانه روزه و برای بهتر خوابیدن نوزاد باید سعی کنید ساعت خواب را تنظیم کنید. مثلا در طول روز بیشتر با او بازی کنید و در شب ها محیط خانه را آرام نگه دارید تا خواب نوزاد کم کم تنظیم بشه. خواب بیشتر نوزادان سبک است و با کوچک ترین صدا از خواب بیدار می شوند که البته جای نگرانی نداره و در طول روند رشد نوزاد، کم کم خواب سنگین جایگزین خواب سبک می شه.
در یکماهگی نوزاد، شما هم باید به پزشک مراجعه کنید و وضعیت بدن شما مورد بررسی قرار بگیره. مواردی که در اولین چک آپ بررسی میشه، استرس های ناشی از بارداری و درد زایمان از نظر روحی و فیزیکی است. پزشک زخم های واژن و دهانه رحم رو بررسی می کنه و اگر دهانه رحم مشکلی نداشته باشه آزمایش Pap انجام میشه. در صورتی که مادر زایمان سزارین انجام داده، محل بخیه و همچنین بررسی علائم عفونت در محل هایی که احساس درد دارید مورد معاینه قرار می گیره.