همه چیز درباره جراحی عمومی
درباره جراحی عمومی چقدر اطلاعات دارید؟ یکی از روش های درمانی که برای درمان برخی از بیماری ها و اختلالات انجام میشود جراحی عمومی است.
در این روش معمولا شکافی در بدن ایجاد می شود و اعمال مختلفی متناسب با مشکل بیمار روی بدن وی اعمال می شود.
این اعمال عبارتند از اعمال برش دادن برای برداشتن بخشی از اندام های بدن مانند لوزه کیسه صفرا و آپاندیس و یا برداشتن کیست ها و بافت های سرطانی و عفونی می شود و یا اعمال زیبایی مانند نصب پروتز های مختلف و یا اعمال درمانی بدون نیاز به برش و برداشتن عضوی از بدن مانند نصب دریچه های مصنوعی قلب و یا اصلاح برخی از اندامها مانند باز کردن رگ ها و یا دوختن آنوریسم و اعمالی از این قبیل که موجب رفع عفونت و یا ناهنجاری شکلی می شود.
شواهدی که امروز وجود دارد قدمت علم جراحی را بسیار دور تخمین می زند به طوری که گویی تولد علم جراحی بسیار نزدیک به تولد علم پزشکی بوده است و از سالهای دور از این اعمال برای درمان بیماران به شکل های مختلف و البته با فناوری های بسیار ساده تر استفاده می شده ولی امروز با رشد روز افزون تکنولوژی شاهد اعمال جراحی بسیار پیچیده و حساس و مهم و سرنوشت ساز در زندگی بیماران هستیم.
امروزه به فردی که در این تخصص دانش اندوزی کرده و توانایی انجام این اعمال را دارد جراح گفته می شود.
و هر جراح متناسب با تخصصی که در آن تحصیل کرده است بیمارانی در حوزه دانش خود را مورد جراحی و درمان قرار میدهد.
امروزه جراحی شاخههای گستردهای دارد که میتوان جراحی زنان و زایمان جراحی مغز جراحی اعصاب جراحی قلب جراحی زیبایی و غیره را نمونه هایی از این تخصص های گسترده به شمار آورد.
یک جراح جدای از دانش و تکنیکهایی که می آموزد وظیفه دارند با بیمار خود ارتباط برقرار کند و اطلاعات درست و مفید و کاملی را به وی انتقال دهد و در بیمار خود حس آرامش و اطمینان را ایجاد کند تا بدن بیمار آماده این اعمال سخت باشد وز لحاظ روحی به آمادگی مناسبی برسد.
شغل جراحی نیازمند آمادگی ذهنی بالای است زیرا آنها باید حواسشان به همه چیز باشد فشار کاری بسیار زیادی را بر روی جسم و ذهن خود تحمل کنند و در عین حال در هر شرایطی به سرعت درست ترین تصمیم را بگیرند زیرا در غیر این صورت سلامت زندگی و آینده بیمار تحت تاثیر تصمیم آنها قرار خواهد گرفت.
یک جراح علاوه بر دانش مربوط به جراحی که دارد برای تسلط بیشتر روی احوال بیمار و اعمال حرکات درست در زمان های اضطراری باید اشراف بسیار زیادی روی علوم مرتبط مانند فیزیولوژی آناتومی بیوشیمی و پاتولوژی داشته باشد تا به خوبی تغییرات بدن بیمار را درک کند و تصمیم مناسب را بگیرد.
این شغل سنگین ساعات کاری سختی نیز دارد و گاه آن در روزهای تعطیل هم باید سر کار باشند و یا به اقتضاء شغلشان باید در خیلی از مواقع خارج از ساعت کاری در منطقه و مکانی در دسترس و نزدیک باشند تا در صورت نیاز با آنها تماس گرفته شود و خود را بتوانند به سرعت به بیمارستان برسانند.
به همین دلیل کسانی که به این شغل علاقه دارند باید بدانند که نیاز به یک روحیه خستگی ناپذیر و یک تلاش مضاعف دارند تا بتوانند در این شغل موفق باشند و برای درمان بیماران مفید واقع شود.
جراح عمومی چه کار می کند؟
در ابتدا با شنیدن اسم جراح عمومی این تصور را میکنیم که او در بخشهای مختلف بدن اعمال جراحی را انجام می دهد.
اما در حقیقت تخصصی جراح عمومی مربوط به حفره شکمی و بخشهای موجود در آن قسمت می شود که عبارت است از جراحی های حوزه مری معده لوزالمعده روده کوچک روده بزرگ کبد و کیسه صفرا است و معمولاً تمرکز جراحان عمومی و جراحیهای که انجام میدهند روی این نقاط است.
و در مواقعی جراحی های مربوط به مجاری صفرا و اغلب غده های تیروئید را در صورتی که دسترسی به پزشک متخصص سر و صورت سخت باشد انجام می دهند.
همچنین بیماری هایی که اندام هایی چون پوست فتح و بسط آن را تحت شعاع خود قرار می دهند از جمله بیماریهایی است که جراح عمومی آنها را انجام می دهد.
دلیل این گستردگی تواناییهای جراحان عمومی این است که در حقیقت آنها در اورژانس ها عضو ثابت خط مقدم درمان در بیمارستان ها هستند و معمولاً اولین متخصصی که بالای سر بیمار حاضر می شود جراح عمومی است و در خیلی از مواقع به دلیل فوری بودن نیاز به جراحی و کمبود زمان آنها جراحی های مختلفی را بر روی بیماران اورژانسی برای نجات آنها انجام دهند.
جراحی های تخصصی و پیچیده جراحی ارتوپدی جراحی زنان و زایمان جراحی های مربوط به ارولوژی و حتی در مواقع اورژانسی و فورس ماژور جراحی های مربوط به حوزه مغز و اعصاب را نیز به ناچار انجام می دهند زیرا اگر زمان از دست برود در مواقع ممکن است جان بیمار به خطر بیفتد و یا سلامت وی دچار صدمه شدید شود و در این مواقع جایی برای درنگ نیست.
متخصصین عمومی به این دلیل عمومی نامیده می شوند که در مواقع نیاز قادر به انجام تمامی جراحی ها هستند جراحی هایی که به موقع انجام شدن آنها برای بیمار بسیار مهم است.
و تنها شاخه علم جراحی است که به سطح بالایی از دانش در حوزه آب و الکترولیت و همسازی و غیره مصلح است تا بتواند درک بالایی از حرکات بدن و اکشن های آن داشته باشد
دوره تخصصی جراحی عمومی
دوره تخصص جراحی عمومی به مانند بسیاری از تخصص ها با گذراندن یک دوره چهار ساله پس از اخذ مدرک پزشکی انجام می شود و دانش اندوزان در این چهار سال به علوم گستردهای در زمینه جراحی دست پیدا می کنند.
از جمله این علوم گسترده میتوان به جراحی های محدوده قفسه سینه جراحی های شکم جراحی های حوزه عروق جراحیهای نسوج نرم تمام نقاط بدن جراحی های غدد درون ریز و جراحی های اورژانسی در تمام تخصص های جراحی اشاره کرد که یک جراح عمومی باید فرا بگیرد تا بتواند در صفحه اول مواجهه با بیمار جان او را از مرگ نجات دهد و یا از یک نقص عضو ابدی و آزاردهنده و همیشگی او را نجات دهد.
فرصت های شغلی جراح عمومی
معمولا بازار کار جراحان بیمارستانهای دولتی و خصوصی و درمانگاه های مجهز از جمله درمانگاه های دولتی و خصوصی می باشد و اکثر جراحان خود نیز دارای یک مطب شخصی و یا کلینیک شخصی هستند که بخش هایی از روزهای هفته را در بیمارستانها می گذرانند و بخشی از آن را در کلینیک و مطب شخصی خود می گذرانند.
در مورد آمارهای استخدام جراحان و اولویت های آن ها آمار رسمی و دقیقی موجود نیست اما آمارهای غیررسمی این گونه بیان می کند که در شهرهای بزرگ استاندارد تعداد جراحان نسبت به جمعیت شهرها نزدیک به استاندارد جهانی است ولی در شهرهای کوچک یا متخصصان متبحری وجود ندارند و یا تعداد آنها به نسبت جمعیت کم است.
پس بنابر این می توان اینگونه استنباط کرد که در شهر های کوچک بازار کار بسیار خوب و مناسبی برای جراحان وجود دارد و علی رغم سختی های زندگی در شهرهای کوچک آنها می توانند موفقیت های چشمگیری در این شهرها پیدا کنند و همچنین به این طریق سلامت مردم در شهرهای کوچک نیز تامین شده و نیاز به مهاجرت های پزشکی به شهرهای بزرگ پیدا نخواهند کرد و اینگونه هم پزشکان هم مردم به منفعت خواهند رسید و نظام سلامت در کشور به خود شکل یکپارچه تری را خواهد گرفت.
چیزی که کاملا روشن است که جراحی که دانش و تخصص خود و مهارت انجام دانش خود را بالا ببرد و نتیجه های بهتری به بیماران ارائه کند قطعا متقاضیان بیشتری خواهد داشت و درآمد قابل توجه بیشتری به دست می آورد.
و البته برای این شغل در اکثر کشورهای جهان فرصتهای شغلی قابل توجه و مناسبی وجود دارد.
همان طور که در بالا گفته شد علاقه مندان به جراحی می توانند پس از اخذ مدرک پزشکی یک دوره چهار ساله را بگذرانند و مدرک جراحی عمومی خود را دریافت کنند.
گرایش هایی که میتوان در ایران به تحصیل آن بپردازند و مدرک آن را بگیرند عبارت است از:
فوق تخصص جراحی پلاستیک و سوختگی که به درمان ناهنجاری های اکتسابی و یا مادرزادی در حوزه پوست می پردازد.
فوق تخصص جراحی قلب و عروق که به درمان بیماری های حوزه قلب و عروق می پردازد.
فوق تخصص کودکان که در حوزه جراحی کودکان فعالیت می کند.
فوق تخصص جراحی توراکس یا همان قفسه سینه دبیر اجرایی این ناحیه می پردازد.
فوق تخصص جراحی عروق و تروما
فوق تخصص جراحی مغز و اعصاب کودکان
فوق تخصص جراحی های پستان
فوق تخصص جراحی های کبد و صفرا وی
فوق تخصص جراحی کولورکتال یا سیستم گوارش
فوق تخصص جراحی های حوزه سرطان
فوق تخصص جراحی های حوزه درون بین یا همان آندوسکوپی
خوب است به یاد داشته باشیم که جراحی عمومی یکی از نجات بخش ترین تخصص های پزشکی است وان ها مانند خط مقدم جراحی در اورژانس ها حاضرند تا در مواقع نیاز اقداماتی برای نجات جان بیماران و یا جلوگیری از نقص عضو های دائمی و ماندگار انجام دهند آنها جراحی های سنگین انجام می دهند روزهای کاری طولانی دارند مجبورند تخصص های زیادی را به دست بیاورند و در اکثر آنها به مهارت قابلقبولی برسند آن ها فرشتگان شفا بخش اورژانس هستند.