انواع ویروس کرونا
چند نوع ویروس کرونا وجود دارد؟
ویروس کرونا پدیده ی تازه ای نیست. این ویروس خانواده ی بزرگی دارد که مدت ها از وجود آن می گذرد. بسیاری از انواع این ویروس از طریق عطسه یا سرفه افراد را بیمار می کنند. قبل از شیوع SARS-CoV-2، باورها بر این بود که ویروس کرونا در انسان تنها منجر به عفونت خفیف دستگاه تنفسی می شود.
ویروس جدید کرونا یکی از انواع شناخته شده ی ویروس است که انسان را بیمار می کند. احتمالا از مدتها قبل در بین حیوانات شایع بوده است. گاهی، ویروس حیوانی به انسان سرایت میکند. دانشمندان معتقدند درمورد ویروس جدید کرونا همین اتفاق افتاده است. بنابراین، این ویروس در دنیا جدید نیست بلکه برای انسانها جدید است. زمانی که دانشمندان در سال ۲۰۱۹ متوجه بیمار شدن انسانها در اثر این ویروس شدند، آن را ویروس جدید کرونا نامیدند.
انواع ویروس انسانی کرونا
دانشمندان ویروس کرونا را به چهار دسته تقسیم کرده اند: آلفا، بتا، گاما و دلتا. هفت نوع از این ویروسها روی انسانها اثر میگذارند:
- ۲۲۹E آلفا
- NL63 آلفا
- OC43 بتا
- HKU1 بتا
- MERS-CoV، ویروس بتا که باعث بروز سندرم تنفسی خاورمیانه میشود (MERS)
- SARS-CoV، ویروس بتا که باعث بروز سندرم حاد تنفسی میشود (SARS)
- SARS-CoV-2، که باعث بروز کووید-۱۹ میشود
متخصصین پیشنهادی برای درمان کرونا
چرا ویروس کرونا تغییر میکند؟
ماده ی ژنتیکی ویروس کرونا در RNA اسید ریبونوکلئیک وجود دارد. RNA تاحدودی شبیه به DNA است اما این دو یکسان نیستند. وقتی ویروس به بدن حمله میکند، به سلولها میچسبد، وارد سلول میشود و RNA خود را کپی میکند که باعث تکثیر ویروس میشود. اگر در این فرایند اشتباه رخ دهد، RNA تغییر میکند. دانشمندان به این تغییرات جهش میگویند.
این تغییرات به صورت تصادفی و اتفاقی رخ میدهد و بخشی از روند طبیعی کپی و تکثیر ویروس است.
از آنجایی که این تغییرات تصادفی است، ممکن است تفاوت کمی در سلامت فرد ایجاد کند. در سایر موارد، منجر به بروز بیماری میشود. مثلا، دلیل اینکه هر سال به تزریق واکسن آنفلونزا احتیاج دارید این است که ویروس آنفلونزا هر سال تغییر میکند. احتمالا ویروس آنفلونزای امسال دقیقا همانی نیست که سال گذشته شیوع پیدا کرده بود.
اگر ویروس دچار تغییر تصادفی شود و سریعتر انسانها را آلوده و شیوع پیدا کند، نوع ویروس شایعتر خواهد شد.
مخلص کلام اینکه تمام ویروسها، شامل ویروس کرونا، به مرور زمان تغییر میکنند. دانشمندان و پزشکان به نسخه های ویروس که تفاوت اندکی با مدل قبل داشته باشند، نوع جدید می گویند.
نوع دوم ویروس کرونا
شاید شنیده باشید که بیش از یک نوع ویروس کرونای جدید وجود دارد. آیا این موضوع حقیقت دارد؟ به نظر میرسد پاسخ مثبت باشد.
منشا نظریه ی انواع مختلف ویروس جدید کرونا از یک تحقیق چینی است. محققان روی تغییرات RNA ویروس کرونا تحقیق کردند تا به ارتباط انواع ویروس کرونا پی ببرند. آنها ۱۰۳ نمونه از ویروس جدید کرونا را که از افراد بیمار جمع آوری شده بود مورد بررسی قرار دادند و روی ویروس کرونای حیوانات هم تحقیق کردند. نتایج حاکی از این بود که ویروس کرونا در انسانها یکسان نبود.
محققان متوجه دو نوع ویروس کرونا شدند که آنها را «L» و «S» نامیدند. این دو ویروس بسیار شبیه به هم هستند و تنها در دو مورد با هم فرق دارند. به نظر میرسد نوع S اول ظاهر شده باشد. اما دانشمندان میگویند نوع L اوایل شیوع بیشتر گسترش داشته است. ممکن است یک نوع بیشتر باعث بروز بیماری شود. دانشمندان برای تعریف دقیق تاثیر این دو نوع روی سلامت انسان و کووید-۱۹ به اطلاعات بیشتر نیاز دارند.
چشم انداز
احتمالا ویروس کرونا با شیوع در سراسر دنیا دستخوش تغییر میشود. محققان گونه های جدید از این ویروس را کشف خواهند کرد. نمی توان تاثیر دقیق این تغییرات را روی اتفاقات آینده پیشبینی کرد اما تغییر کار ویروس است.